Menu
K
P

 

СВЕТА БОГОРОДИЦА ВСЕЦАРИЦА (ПАНТАНАСА)

публикувано от   pastir.bg   18.08.2016

 На 18 август се чества празника на чудотворната икона на Света Богородица Всецарица, помагаща при ракови заболявания

Чудотворната икона на Божията Майка, наричана Всецарица се намира на Света Гора Атон в Гърция. Тази неголяма по размери икона била изписана в 17 в. и сега стои вляво от царските двери в съборния храм на Ватопедския манастир. Съгласно едно древно манастирско предание, веднъж при иконата дошъл един момък. В този миг ликът на Божията Майка възсиял с дивна светлина и невидима сила хвърлила момъка на земята. Изпаднал в ужас, момъкът излязъл бързо от храма, отишъл при манастирските старци и със сълзи на очи им изповядал, че води нечестив живот и се занимава с магьосничество.

Така Пресвета Богородица, Царицата на Небето и земята, избавила този млад човек от магьосничеството и го поставила на пътя на покаянието.

Чудотворният образ на Божията Майка Всецарица се почита на Атон и далеч зад пределите му. Чрез него Самата Майка Божия дарява на обръщащите се към Нейното застъпничество изцеление от ракови заболявания. Този особен дар се потвърждава от множество случаи на изцеление от рак в Гърция, Русия и в други страни.

МОЛИТВА КЪМ ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА ВСЕЦАРИЦА

О Всеблага, досточудна Богородице, Всецарице! Не съм достоен да влезеш под покрива на душата ми! Но като милостива Майка на милостивия Бог, кажи дума, за да се изцели душата ми и да укрепне моето немощно тяло. Ти имаш непобедима сила и нито едно Твое слово не отива напразно, о Всецарице!

Ти се помоли за мен! Ти се застъпи за мен! И аз ще прославям Твоето преславно име всякога, сега и през безкрайните векове. Амин.

(из Акатиста на чудотворната икона на Божията Майка Всецарица)

Тропар, глас 4

Владичице, спаси чрез Твоя радостотворен честен образ, именуван Всецарица онези, които с горещо желание търсят Твоята благодат. Избави от изкушения прибягващите към Тебе. Опази от всички беди Твоето стадо, което винаги прибягва към Твоето застъпничество.

2016 pastir.bg

Разрешава се препечатване след коректно посочване името на сайта