Menu
K
P

 

ПОД БЛАГОДАТНИЯ НЕБЕСЕН ОМОФОР НА БОЖИЯТА МАЙКА ПРЕСВЕТА ДЕВА МАРИЯ

СЛОВО ЗА ПРАЗНИКА ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН - 1 ОКТОМВРИ 2016

Публикувано от   pastir.bg   30.9.2016

Протоиерей Мирослав Павлов

Днес благоверните люде тържествено празнуваме и честваме, защото сме осенени Богомайко от Твоето небесно явяване, и като гледаме Твоя пречист образ, с умиление величаем: покрий ни с Твоя честен покров, и ни избави от всяко зло, като измолиш от Твоя единороден син Господ Иисус Христос,  да спаси нашите души.1

По светата воля Божия от Небето, а именно от там дохожда Силата Господня!2 - първият от великите Господско-Богородични празници от началото на индикта - Църковната година, 1 септември е Рождество Богородично, а първият от тези извън дванадесетни тържества е ПОКРОВ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА.

Този Богородичен празник свещенослужебно и литургично се прославя, като молитвено и историческо паметно възпоменание на събитие с небесна чудотворна значимост в Константинопол, столица на Византия през 910 година. Тогава арабските злодейски нашествия безбожно осквернили импозантните православни храмове. Искрено вярващия в Живия Бог3 християнски народ е търсил единствено с молитва Всемогъщата Божия подкрепа. Тези изстрадали и религиозни хора са имали страх Божий, защото той като начало на Премъдростта, им давал физическа и духовна сила и чист разум, за да не забравят боговдъхновените писания от Светата Библия: „Цялата Земя да се надява на Съда, мздовъздаянието и великото милосърдие само на Своя Създател и Творец - Пантократора Всевишния Господ Бог!4

На всенощното бдение в цариградската влахернска църква, построена от света Плухерия в V век, посветена на Богоматер е станало сияйно знамение, поличба със свръхестествена неземна чудотворна сила. Свети Андрей Юродиви и ученикът му Епифаний са видели във въздуха Пресвета Богородица, която се е молила за клетите богомолци. Тя е била заобиколена като с венец от пророци, апостоли и небесните ангелски войнства, разгъвайки покровитествено като Майка ходатайка и неизменна Иисус Христова Застъпница над вярващите в нея своя лъчезарен Омофор. Всички присъстващи на богослужението, като убедено узнали, че това е наистина и фактически знак Свише от Вездесъщия Създател на Всемира се обнадеждили богоблагодатно, щото по усърдните молитви на Света Богородица, Господ Бог ще ги избави от оскверняващото проклятие на светотатците-кощуници, покорните изпълнители на демоничния умишлен план, искащи да заличат Светостта на Божия дом, и да го превърнат в мерзост на запустението.  Но Великият, Който винаги и всецяло пребъдва в Своя дом не допуска поругание! Бог поруган не бива. Замисленото дело на сатаната чрез осквернители да заличи Светая Святих на Ново-Заветния Православен Иисус Христов храм е без резултат. Нашествениците злодеи били прогонени. Именно по този свещен знак спуснат от вечното Небесно Царство чрез Таинствения величествен Омофор на Пресвета Богородица в Констатинополска Влахерна се е положило богослужебното и всенародно в Православния свят хвалебствено и славословно честване, щото 1 октомври да е канонично и евхаристийно обявен като християнски празник СВЕТИ ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН, като възпоменание на чудото във Влахерна. Първоначално честването на този Богородичен ден е бил календарно узаконен в Русия.

В България, празникът Покров на Света Богородица е с изключително голяма почит. За богослужебна прослава на този празник, химнописци-богослови с догматична вещина са съставили акатист на „Покров Богородичен”, който с ортодоксалната си литературна стилистика и умилителна музикална хармоничност се чете и пее от свещеници и миряни в дни на скърби и неволи, особено подходящо за сегашната действителност! В чест на този свещен ден има не само храмове в София и в други населени места, но и добре поддържан манастир „Покров Богородичен” в Самоков, датиращ от 1837 г. В съборната манастирска черква, особен интерес представлява резбованият и позлатен иконостас. Там светите икони на Света Богородица с Младенеца, на Господ наш Иисус Христос и св.св. Кирил и Методий са дело на зографа Христо Димитров. Този девически манастир е бил през епохата на Българското Възраждане важен културно просветен център. Игуменката баба Фота е отгледала и възпитала своя племенник - именития български просветител Константин Фотинов.

В допълнение считам за редно да отбележа, че всичките Седем вселенски събори отдават точна свещеноисторическа и догматна значимост за почитта към Богослужебната прослава на Пресвета Богородица. На Ефеския събор през 431 г. се осъжда ереста на Несторий, и е било канонизирано следното догматическо определение за Божията Майка, а именно: „Да се отдава достодължна почит на Господа Иисуса Христа като Бог и Човек-Богочовек - в едно лице, а Пречистата му майка, и Присно Дева Мария да се нарича в собствения и истински смисъл на думата Богородица!”

Прочие, да се обръщаме винаги с благоговение към Света Богородица, като Ширшая Небес и наша вечна молитвена Помощница пред Престола на Небесния по плът роден Божий Син Господ Иисус Христос - Вечният Емануил победителят на Живота над смъртта, за наше спасение тук на Земята и във Вечния Живот!

„Радуйся Царице и Владичице, светом Твоим небесним нас освещающая и под кровом Твоим вину сохраняющая.”

_________

1 Тропар гл I

2 I Макав. 3:19, 60

3 Иез. 16:48

III на Ездра 11:46

_________________

Снимки към статията:

1. Иконостасната икона на Пресвета Богородица във Влахерна

2. Храм на Пресвета Богородица във Влахерна

2016 pastir.bg