Menu
K
P

 

26.08 - СВЕТИ МЪЧЕНИЦИ ХРИСТОВИ АДРИАН И НАТАЛИЯ – ПОКРОВИТЕЛИ НА ХРИСТИЯНСКИЯ БРАК

Публикувано от   pastir.bg   26.08.2016

Мъчениците Адриан и Наталия встъпили в брак млади, само една година преди страданията си. Те живели в Никомидия Витинска във времето на имп. Максимиан (305 – 311). Като започнал гонение срещу християните, той обещал награди за тези, които посочват къде се намират те и ги довеждат на съд. По един от доносите били хванати 23 християни, които се криели в пещера близо до Никомидия. Мъчили ги, принуждавали ги да се поклонят на идолите, а после ги довели в съда, за да запишат имената и отговорите им. 

Началникът на съдебната палата Адриан, наблюдавайки с какво мъжество търпят хората страдания за вярата, как твърдо и безстрашно изповядват Христа, попитал:Каква награда очаквате вие от своя Бог за мъченията? Мъчениците отговаряли: Такава наградa, каквато не можем да опишем, а твоят ум не може да разбере. Като се въодушевил, свети Адриан казал на писарите:Запишете и мен, и аз съм християнин и с радост ще умра за Христа Бога.

Писарите донесли за това на императора, който извикал свети Адриан и го попитал: Нима и ти си обезумял и искаш да погинеш? Ела, зачеркни своето име от списъците и принеси жертва на боговете, като ги молиш за прошка. Свети Адриан отговорил: Аз не обезумях, а се обърнах към здравия разум. Тогава Максимиян заповядал да хвърлят Адриан в тъмница. Неговата съпруга, света Наталия, като разбрала, че мъжът й страда за Христа, се зарадвала, защото самата тя била тайна християнка. Тя побързала към тъмницата и укрепявала съпруга си, казвайки: Блажен си ти, господарю мой, че повярва в Христа, ти се сдоби с голямо съкровище. Не жали нищо земно, ни красота, ни младост (Адриан бил тогава само на 28 години), нито богатство. Всичко земно е прах и тлен. На Бога са угодни само вярата и добрите дела.

С поръчителството на други мъченици свети Адриан бил пуснат от тъмницата да съобщи на съпругата си за деня на своята екзекуция. Света Наталия помислила, че той се отрекъл от Христа и са го пуснали на свобода и не искала да го пуска вкъщи. Светият убедил съпругата си, че не е избягал от мъченията, а е дошъл да я извести за деня на своята кончина.

Свети Адриан бил жестоко измъчван. Императорът го съветвал да пожали себе си и да призове боговете, но мъченикът отговарял: Нека твоите богове да кажат какво благодеяние ми обещават и тогава ще им се поклоня, а ако те не могат да говорят, за какво тогава да им се кланям? Света Наталия не прествала да укрепява съпруга си. Тя го молила да принесе за нея първата си молитва към Бога, да не я принудят да се омъжи за езичник след смъртта му. Мъчителят заповядал да пребият на наковалня ръцете и нозете на светеца. Света Наталяи, опасявайки се, съпругът й като види страданията на другите мъченици да не се разколебае, помолила мъчителите да започнат изпълнението на смъртната присъда от него и сама помагала да сложат ръцете и нозете му на наковалнята. Искали да изгорят телата на мъчениците, но се вдигнала силна буря и пещта изгаснала. Много палачи били убити от мълния. Света Наталия взела ръката на своя съпруг я пазела в у дома си. Едно благочестиво християнско семейство, което бягало от Никомидия във Византион, отнесло мощите на светиите със себе си. Скоро хилядникът на армията помолил императора за разрешение да се ожени за света Наталия, която била млада и богата. Но тя избягала с кораб и се скрила във Византион. Свети Адриан й се явил на сън и казал, че скоро ще бъде упокоена от Господ. Изнурена от предшестващите страдания, след молитва на мощите на светите мъченици и на своя съпруг Адриан, света Наталия заспала и тихо отишла при Бога. Тя също е причислена към мъчениците като безкръвна мъченица, защото с душата си пострадала за Господ.  

МОЛИТВА КЪМ СВЕТИТЕ МЪЧЕНИЦИ ХРИСТОВИ АДРИАН И НАТАЛИЯ

О свещена двоице, свети мъченици Христови, Адриане и Наталия, блажени съпрузи и добри страдалци! Чуйте нас, които със сълзи ви се молим и ни изпратете всичко благопотребно за нашите души и тела, и молете Христос Бог да ни помилва и да стори с нас по Своята милост, да не погинем в греховете си! Ей, свети мъченици, приемете гласа на нашето моление и ни избавете с вашите молитви от глад, пагуба, трус, потоп, огън, град, меч, нашествия на иноплеменници и междуособни войни, от напразна смърт и от всички беди, скърби и болести, та укрепявани от вашите молитви и застъпничество, да прославим Господ Иисус Христос, на Него подобава всяка слава, чест и поклонение, с Безначалния Му Отец и Пресветия Дух, во веки веков. Амин.

превод от руски: Наталия Стоянова 

източник: Акафистник, изд. по благословению Блаженнейшего Владимира Митрополита Киевского и всея Украины

2016 pastir.bg

Разрешава се препечатване след коректно посочване името на сайта