Menu
K
P

 

2 ДЕКЕМВРИ - СВЕТИ ПРЕПОДОБНИ ПОРФИРИЙ

Публикувано от Пастир на 2.12.2016

 

МАНАСТИРЪТ ПАНТОКРАТОР ДО АТИНА И СВЕТИ ПОРФИРИЙ

 

Наталия Стояновa

 

На север от Атина, на склоновете на планината Пентели се намира манастирът Пантократор. Той е женски манастирски комплекс. Основан е през 9 в. като мъжки манастир. В ранновизантийския период е бил вторият по големина манастир на Балканите.

Според преданието, в края на 16 и в 17 в., той следвал типика на прочутия манастир Студит в Константинопол по отношение на монашеския молитвен и литургичен живот.

 

Божествените литургии и богослужебни последования се отлужвали от отците денонощно. Днес манастирът Пантократор, навярно единственият, е останал под името манастира на незаспиващите, като Студит. Молитвата не спира там...  

Приближаваме се към манастира, отдалеч се вижда силует на строяща се голяма църква. Моята спътничка Ирини обяснява, че тази църква ще се ползва особено за Великденските служби, през страстната седмица, когато многобройният народ, който пристига тук, не може вече да се побере в старата църква. В Гърция от Велики четвъртък не се работи.

Старата църква Преображение Господне, е единствената шестоъгълна византийска църква, оцеляла в Гърция.

Тя е с осем конхи – всяка с по един престол, където канонически последователно да се служат литургии. По външен вид църквата прилича на кула. Навярно с цел отбрана.

От края на 16 в. монасите били известни със своя високо извисен духовен живот. В деня на Христовото Възкресение през 1680 г., манастирските братя, на брой 179, приели мъченическа смърт след светата литургия от алжирски пирати.

Гробът им бил неизвестен. Три века след тяхната мъченическа кончна, по Божия милост станало чудесното откриване на светите им мощи.

През септември 1965 г. при обновяване на пода на главната църква, били разкрити гробове с цели мощи на монаси, някои от които благоухаели. Продължили да търсят и останалата част от мощите в следващите години.

Когато свети преп. Порфирий дошъл в манастира, той показал на сестрите едно място, където да копаят. Били открити още тела в място, прилепено до главната църква.

Намерили  мощите на 179 монаси, избити по време на турското робство. Днес мощите на светите отци преподобномъченици се намират в отделно здание, пристроено над тях отстрани на старата църква.  

Като се влезе, те са подредени на земята, както са били открити гробовете, всеки един гроб е ограден с малко бордюрче.

В помещението гори кандило, има място, където може да се запишат и оставят имена за поменаване. А в старата църква се намира рака със светите мощите на отците преподобномъченици. В притвора на църквата вляво стои иконата на св. преп. Порфирий.

На 14 август 1992 г. светите 179 мъченици на манастира Пантократор с решение на Вселенската Патриаршия са добавени към списъка на светиите...

На входа на манастира има оставен локум и вода, с които сестрите на манастира черпят влизащите да се поклонят и измолят здраве и спасение. Манастирът е с красив двор с много цветни лехи и пищна зеленина. Освен главната църква има килии, трапезария, фонтан. Ограден е с високи стени и крепостна защитна кула от византийския период при входната порта.

Свети Порфирий посреща посетителите в предверието на главната църква от своята икона.

В Гърция св. Порфирий е един от най-почитаните старци от 20 в. и много хора носят в себе си неговия лик. И съвсем не е чудно, че св. преп. Порфирий може да ти се усмихне от някоя малка иконка, извадена с портфейла даже и на светофара на улицата...

 

2016 pastir.bg

Разрешава се препечатване след коректно посочване името на сайта