Menu
K
P

 

24 ОКТОМВРИ – ПРАЗНИК НА ЧУДОТВОРНАТА ИКОНА НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА РАДОСТ НА ВСИЧКИ СКЪРБЯЩИ

Публикувано от pastir.bg 24.10.2016

Не ще и съмнение, че за разпространението на чудотворната икона на Богоматер Радост на всички скърбящи, послужило самото ѝ название. Първото прославяне на иконата станало през 1688 г. в Русия по време на царуването на  Петър I Велики (Алексеевич).  [1]

Родната сестра на  патриарх Иоаким  [2], Евтимия, дълго страдала от неизлечима болест. Тя била поразена от тежка, дълбока и незарастваща рана, която бавно ѝ разяждала хълбока. Болката ѝ била много мъчителна. Сама да се изправя тя не можела, затова приемала помощта на други, които малко да я повдигнат за топла молитва към Небесната Царица. Упованието ѝ в Пресветата било особено близко за душата ѝ и тя ожидала от Пречистата утешение и облекчение от страданията си.

В старинната руска църковна летопис се повествува как веднъж, докато Евтимия се молела, внезапно се чул глас - Евтимия, защо в скръбта си не прибягваш към Целителката на всички?
Смаяна от чудния глас, Евтимия смирено отвърнала –Но къде да намеря такава Целителка? Тогава гласът повелил – Отиди в храма, посветен на Преображението на Господа и Спасителя Иисуса Христа и на преподобния Варлаам Хутински Новгородски чудотворец, който се намира на ул. „Большая Ордынка” в Москва. Там се обърни към свещеника и поискай от него да вземе и пренесе иконата на Пресвета Богородица в лявата част на храма, където обикновено застават жените и там да отслужи молебен с водосвет. Сестрата на Патриарха така и сторила. Свещеникът току-що изпълнил заръчаното му и Евтимия се излекувала.

От този момент много болни и скърбящи хора молитвено се обръщали към Богородица чрез Нейната чудотворна икона и започнали да получават изцеление и избавление от бедите си.   За слава на Бога и в прослава на Пресвета Богородица чудотворното въздействие на иконата Радост на всички скърбящи, както станало тогава чрез нея при първото чудо, така дори и днес не престава да се излива: слепи проглеждат, неми проговарят, глухи прочуват, разслабени оздравяват, онеправдани печелят закрила, бесновати се освобождават и приемат здрав разум, неплодни жени раждат чада, болни кърмачета и деца получават здраве, всякакъв недъг и болест се изцеряват, страхове и различни привидения изчезват.

Съществуват две иконографски изображения на Богородичната икона Радост на всички скърбящи -на едното Пресвета Богородица е изправена в цял ръст с Божествения Младенец на ръце, както Я виждаме на известната московска икона; или Тя е Сама, без Младенеца, както е нарисувана на чудотворното копие, прославило се в Санкт Петербург като иконата с грошчетата.

МОЛИТВА I

Царице моя преблага, надеждо моя Богородице, Закрилнице на сираците и Застъпнице на странниците, Покровителко на угнетяваните, Спасение на загиващите и Радост на всички скърбящи. Ти виждаш моята беда, Ти виждаш моята болка и скръб. Помогни ми, понеже съм немощен, упъти ме, понеже съм странник. Ти знаеш моята неволя – избави ме, както Сама благоволиш. Защото нямам друга Помощница, освен Тебе, нито друга Застъпница, ни блага Утешителка – само Теб имам, о Божия Майко. Безмерно съгреших и съм грешен пред Теб и пред хората. Но бъди ми, Майко моя, Утешителка и Помощница, опази ме и ме спаси. Прогони от мен скръбта, мъката и унинието. Помогни ми, Майко на моя Господ.

МОЛИТВА II

О Пресвята и Преблагословена Дево, Владичице Богородице! Погледни с Твоето милостиво око към нас, които стоим пред Твоята свята икона и с умиление Ти се молим: издигни ни от греховната бездна, просвети нашия ум, помрачен от страсти и изцели язвите на нашите души и тела. Нямаме друга помощ, нямаме друга надежда, освен Тебе, Владичице. Ти знаеш всички наши немощи и съгрешения, към Тебе прибягваме и викаме: не ни оставяй без Твоята небесна помощ, но ходатайствай за нас винаги и с Твоето неизказано милосърдие и щедрости спаси и помилуй нас, погиващите. Дарувай ни изправление на нашия греховен живот и ни избави от скърби, беди и болести, от внезапна смърт, от ада и вечните мъки. Защото Ти си, Царице и Владичице, бърза Помощница и Застъпница на всички, прибягващи при Теб, и крепко Прибежище на каещите се грешници. Подай ни, прочее, Преблага и Всенепорочна Дево, християнска, мирна и непосрамна кончина на нашия живот и ни сподоби чрез Твоето ходатайство да се вселим в небесните обители, където непрестанният глас на празнуващите с радост слави Пресветата Троица, Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги и вовеки веков. Амин.

КОНДАК

Нямаме друга помощ, нямаме друга надежда, освен Тебе, Пречиста Дево, Ти ни помогни, на Тебе се надяваме и с Тебе се хвалим, защото сме Твои раби, да не се посрамим.

ВЕЛИЧАНИЕ

Величаем Те, Пресвета Дево, Богоизбрана Отроковице, и почитаме Твоята свята икона, от която се изливат изцеления за всички, прибягващи с вяра към нея.

 

Използвани източници:

bogomater.ru

pravoslavie.ru

други


[1]  До 1969 г. формално управлява заедно със своя полубрат  Иван V (Алексеевич).

[2]  Патриарх Йоаким (Иван Петрович Савелов 1674—1690)

 

2016 pastir.bg

Разрешава се препечатване след коректно посочване името на сайта