Menu
K
P

 

СВЕТОТО СЕМЕЙСТВО В ЕГИПЕТ

публикувано  20.07.2016

Светото семейство отива на юг към градовете на Горен Египет

Светото семейство в манастира Ал Гарноус – Магага

Лодката спряла при село Деир Ал Гарноус (по-късно – място на манастира Арганос), на 10 км западно от Ашнейн ел Насара (малко селце близо до град Магага). От външната страна на западната стена на църквата на Св. Богородица тук, се намира дълбок кладенец, за който вярват, че е снабдявал Светото семейство с вода, от която се нуждаели.

                        

                                 Кладенците в манастира Ал Гарноус – Магага

Светото семейство в Ал Банаса

Оттук те продължили към мястото, наречено по-късно Абай Иисус – „Домът на Иисус”, мястото на днешното село Сандафа, източно от Банаса, която е на 17 км на запад от гр. Бени Мазар.

Габал Ал Таир – Самалут

После продължили на юг от Банаса за Самалут и от този град отново пресекли Нил към източния бряг, където сега се намира манастирът „Света Богородица” на Габал Ел-Таир (Птичата планина) източно от Самалут, на 2 км южно от Меадейат Бени Калед. Мястото е извесно под това име (Габал ел-Таир), защото тук се събират хиляди птици. Светото семейство си починало в пещерата, която сега се намира във вътрешността на древна църква. Габал Ел-Таир също се нарича Габал Ел-Каф (Планината на дланта). Коптската традиция твърди, че докато Светото семейство си почивало под сянката на планината, Иисус си протегнал ръчичката да задържи един камък, който щял да се откъсне от планината и да падне върху тях. Отпечатъкът на Неговата длан все още може да се види.

                                                        Virgin Mary Church - Gabal El Tair-Samalout,
 Minia.                    

                                Църквата „Св. Богородица” - Габал Ал Таир – Самалут

                                                  The Crypt of the Virgin Mary Church - Gabal El-Tair,
 Samalout.

                                  Криптата на църквата „Св. Богородица” - Габал Ал Таир

Когато подновило пътуването си, Светото смейство минало покрай едно лаврово дърво, на един хвърлей място южно от Габал Ал Таир, покрай пътеката, разположена от страната на Нил и водеща от планината към Назлет Ебеид и днешния Нов мост на Миния. Твърди се, че това дърво се поклонило в знак на преклонение пред Христос Господ – да бъде Неговата слава! - когато Той преминавал. Формата на дървото е наистина уникална – всичките му клонки са наведени надолу, влачейки се по земята, после отново се изправят, покрити с мантия от зелени листа. Наричат дървото Ал Абед – „Богомолецът”.

                                                  Al-Abed (the Worshipper's) Tree - Nazlet Ebeid,
 Minia.

                                       Дървото Ал Абед (Богомолецът) - Назлет Ебеид


 

Светото семейство прекосява река Нил от източния към западния бряг

Светото семейство в град Ал Ашмунеин – Малауи

След още едно прекосявне на Нил отново към западния бряг, Светото семейство тръгнало на юг към град Ал Ашмунеин или Хермополис Магна, но изглежда, че не са останали за дълго там. Оставяйки зад гърба си строшените отломки от падналите идоли, те продължили все в южна посока, още двадесетина километра до Дайрут Ал Шариф (който като Ал Ашмунеин имал и гръцко име Филес) и оттам към Кускам (или Кост-Кусиа). Записаните и тук събития също свидетелстват, че градското население се разярило, когато каменната статуя на тяхното местно божество се строшила и паднала, и жителите изгонили Светото семейство от града. Един исторически зарегистриран случай, датиращ от този период, се отнася до опустошаването на Кускам и коптската традиция твърди, че разрушаването, което сполетяло града, било следствие от неговото насилствено отхвърляне на благите посетители.

                                                 Virgin Mary Monastery - Dirout Al Sharif,
 Assiut.

                                 Манастирът „Св. Богородица” – Дайрут Ал Шариф, Асиут

Разполагаме с напълно различна история за топлия прием, с който светите бежанци били посрещнати на тяхната следваща спирка в Меир (или Мейра), само на 7 км западно от Кускам. Тук те намирали само загриженост и гостоприемство, където и да отидели, за което отношение градът и неговите хора били изключително благословени.

 

Манастирът Ал Мухарак

Светото семейство в планината Кускам

Сега настъпило време за Светото семейство да поеме към мястото, за което може да се твърди, че е най-значимото от всички в египетската земя, мястото, където щяло да има жертвеник Господу всред Египетската земя (Ис. 19:19). Габал (планината) Кускам, получила името си от града наблизо, който бил опустошен, се намира на 327 км южно от Кайро и е разположена в провинция Асиут. Манастирът Ал-Мухарак е сгушен срещу западното подножие на планината. Той бил построен около района, където Светото семейство останало повече шест месеца. То прекарвало времето си основно в една пещера, която през коптския период станала олтар на църквата „Света Богородица”, построена на западния край на манастирския комплекс. Камъкът на Светия престол бил място за почивка на Младенеца Иисус през месеците, когато Той обитавал там.

                                                    The Monastery of Al-Muharraq - Gabal (Mount) Qussqam,
 Assuit.

                                       Манастирът Ал-Мухарак – планината Кускам, Асиут

Целият район – манастирът и околностите, напомнят коптския дух.Толкова святи и тачени са неговите внушения, че коптите в Египет са го нарекли Втория Витлеем.

Именно тук, на самото място, където се намира манастирът Ал-Мухарак, Ангелът Господен се явил на Йосиф насъне и казал: Стани, вземи Младенеца и Майка Му и иди в земята Израилева, защото измряха ония, които търсеха душата на Младенеца (Мат. 2:20).  

                                                        The Oldest altar-stone in history - Monastery of Al-Muharraq,
 Assuit.

                       Най-старият каменен Свети престол в историята - манастир Ал-Мухарак

 

Светото семейство в планината Дронка – Асиут

Завръщането

И така, те потеглили назад. Маршрутът, по който поели, леко се отклонявал от този, по който били дошли.Той ги отвел до планаината Дронка, на 8 км югозападно от град Асиут, и тяхното благословение над този район било отбелязано през християнската епоха с построяването на манастира Дронка на върха на планината.

                                                    Virgin Mary Monastery - Gabal (Mount) Dronka.

                                      Манастирът „Св. Богородица” – планина Дронка

  

Накрая те пристигнали в Стария Кайро, после в Матария и след това продължили за Махама, връщайки се почти по същия път, по който дошли, през Синай за Палестина.

                                                       An icon at the Virgin Mary Monastery - Gabal Dronka.

                                 Икона в манастира „Св. Богородица” – планина Дронка

По-нататък библейската история разказва: накрая те се пристигнали у дома, в стария дом на Йосиф в малкия град Назарет в Галилея, в земята палестинска, откъдето щяло да бъде чуто, когато се изпълни времето, посланието на Христос.

Цялото пътуване от началото на бягството от Вителеем до завръщането в Назарет траяло повече от  три години.

Те пропътували около 2 000 км; транспортът им бил едно слабо товарно животно и случайна лодка по Нил. Но повечето от пътя нежната Майка и каленият суров стар Дърводелец трябвало да извървят с мъка пешком, понасяйки жестоката лятна горещина  и хапещия зимен студ, като страдали от пристъпи на глад и изгаряли от жажда, подобно на преследвани извън закона. Това било пътуване на неописуема агония и мъчения, които Младенецът Иисус,  Неговата Свята Майка и светият Йосиф понасяли с вътрешна радост, и оцелели заради човечеството.

Пътуването на Светото семейство в земята на Египет

Благословен да е Моят народ – египтяни... (Ис. 19:25)

На 24-я ден от коптския месец башанс, който отговаря на 1 юни, Коптската църква празнува влизането на Господ Иисус Христос в земята на Египет. На този ден църквите на длъж и шир из цялата земя, която дала подслон на Светото семейство, кънтят от думите на славословието: Радвай се, о Египте, хора на Египет и всички вие деца на Египет, които живеете в пределите му, радвайте се и повдигнете вашите сърца, защото Този, Който обича човечеството, Този, Който беше преди началото на времената, дойде при вас.

***

превод от английски език: Наталия Стоянова

 

2016 pastir.bg

Разрешава се препечатване след коректно посочване името на сайта