Menu
K
P

 

АРХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА

Публикувано от pastir.bg 4.11.2016

В събота преди Събора на свети Архангел Михаил (8 ноември) се отбелязва Архангелова задушница.

Извършването на задушници и панихиди от православната църква е неизменно действие, което точно се позовава на християнската догматика в истинността за възкресението на мъртвите.

За Бог няма граница между живи и мъртви. Починалите оставят на земята само физическите си тела, но душите им са живи. В отвъдния свят тези души виждат греховете си, а това им причинява големи страдания. Ето защо, личната сърдечна молитва на близките и покровителното застъпничество на Църквата може да облекчи състоянието на покойниците. Оттам идва и почитта към починалите, която християните отдаваме при всеки помен през годината.

В православните храмове се извършва литургия и обща панихида за упокоение душите на починалите. Помените, които ние живите извършваме, не са само едно обичайно възпоменание за това че покойните ни сродници не са забравени, а ги правим, за да измолим от Бога прошка за греховете им.

На Архангелова задушница се отдава почит и вечна признателност към паметта на всички воини, положили душите си за вярата и свободата на България.

Архангелова задушница се нарича още „Голяма задушница” или „Мъжка задушница”. На тази задушница, както и на всеки друг помен, се раздават жито, хляб, вино, сладкиши, плодове и др. 

Със светиите упокой, Христе, душите на Твоите раби, където няма ни болка, ни печал, ни въздишка, но живот безкраен ... Алилуя. Алилуя. Алилуя.

 

 

2016 pastir.bg

Разрешава се препечатване след коректно посочване името на сайта