Menu
K
P

 

21 август – ПРЕПОДОБНА МАРТА ДИВЕЕВСКА

публикувано от    pastir.bg    21.8.2016

Света преподобна Марта (в света Мария Семьоновна) била една от най-известните и добродетелни девойки, постъпили по съвета на св. Серафим в Дивеево. Тя била на 13-годишна възраст, когато се срещнала със св. Серафим Саровски. Той много се зарадвал на посещението и предвидял с духовните си очи, че девицата Мария е избран съсъд на Божията благодат. Затова не й позволил да се върне у дома си, а й заръчал направо да остане в Дивеевската община.

Храна за чистата душа на Мария била непрестанната молитва и благодатното безмълвие. Като св. Серафим тя пазела ума си от неполезното разсейване на мислите и отговаряла само на най-необходимите въпроси. Великият старец разказвал единствено на нея дивните откровения, които получавал от Небесната Царица със строгата заръка никому да не ги разказва. Послушанието й било необикновено. Св. Серафим я съветвал въобще да не поглежда мъжко лице. Веднъж, запитана за някой си саровски монах, тя с детска невинност запитала:

- А какви са на вид монасите? На отец Серафим ли приличат?

- Ти така често ходиш в Саров, нима не си ги виждала?

- Не, - смирено отвърнала Мария, - аз нищо не виждам и не зная. Отец Серафим ми е заповядал никога да не гледам на тях и аз тъй си вързвам кърпата на очите, че да виждам само пътя под нозете си.

Мария Семьоновна проживяла само 6 години в Дивеево, достигайки голямо съвършенство. Като станала 19-годишна неочаквано заболяла от стомашна болест и отишла при Господа. Преди смъртта й св. Серафим направил Мария схимонахиня. По неговите думи нейната душа отишла в Царството Небесно и е близко до Света Троица, пред Божия престол, а целият нейн род подир нея ще бъде спасен.  Мария била поставена в ковчега със схимническо одеяние в дълга мантия с кожена броеница в ръцете и със свети Серафимовата камилавка на главата. Светият старец й заръчал всякога с тях да отива да приеме св. Причастие. Тя действително, облечена така, се причастявала през четирите поста и на дванадесетте големи празници през годината. В Дивеево тя била записана за поменаване под името схимонахиня Мартапонеже, както се изразявал св. старец, със своите дела и по молитвите на убогия Серафим там тя била удостоена със схима.

Тропар, глас 5

Равноангелное житие придобила, дивна отроковице и събеседнице на преподобен Серафим, госпожо и майко наша Марто, сега в нетленни мощи почиваща и предстояща пред престола Божий, моли за нас Милостивия Бог, началница на Небесното Дивеево.

Кондак, глас 8

Като си се изпълнила с небесна кротост, мълчание и неземна радост, млада и невиждана досега в Дивеево отроковице, преподобна майко наша Марто, облечена във велика схима от преподобия Серафим, с това си се въдворила с мъдрите девици в Небесния чертог и с Ангелите пред Царя на всички непрестанно предстояща.

***

Превод на тропара и кондака от руски: Наталия Стоянова

2016 pastir.bg

Разрешава се препечатване след коректно посочване името на сайта