Menu
K
P

 

ЗА НОВИЯ ХРАМ В СВЕТАТА БАСАРБОВСКА ОБИТЕЛ

протоиерей Алеко Рачев   20.9.2016

Басарбовският манастир е една очарователа духовна перла, прославяща православната ни вяра в родината ни и извън нейните предели. Той от векове свидетелства за историческата ни родолюбива якост и здравата ни жизнена българщина.

Басарбовската света обител се намира в долината покрай лъкатушещото речно корито на Русенски Лом, на минути пеш от едноименното село, отстоящо на десетина километра от престолния град на епархията.

Манастирът води началото си от периода на Второто българско царство (XII-XIV в.) и единственият днес действащ скален манастир в България. Разцветът на скалните обители в българските земи през XIV век е свързан с религиозните движения на епохата, стремежа към отшелничество и пречистване, както и с дарителството от страна на царския двор във Велико Търново. През периода, след падането на Втората българска държава под турска власт, в края на XIV век подобни манастири продължават да съществуват скромно с по трима-четирима монаси.

Не е известно кога, през периода на османското робство манастирът остава безлюден. Най-ранните исторически сведения за него са почерпени от османските данъчни регистри от ХV век. В регистъра на хасове, зеамети и тимари (землени владения) в Никополския санджак от 1479 – 1480 г., датиран от проф. Страшимир Димитров, е поместен опис на тимар, сочещ манастира като владение на влашкия войвода Иванко Басараб, тъст на цар Иван Александър.  В този опис за първи път се споменава името на село Басарбово като "манастир Басараба".

Манастирът е прославен от най-известния му обитател и избрания от Бога за вечен игумен свети преподобен Димитър Басарбовски. За високата святост на Димитрия пише още св. Паисий Хилендарски в своята „История славяноболгарская": Свети Димитрия Нови в 1685 г. живял просто и бил човек мирянин, но Божият Дух диша и пребивава там гдето иска. Тоя светец имал няколко овци и живял при една река и скала... Починал на това място. Там бил и погребан. После Бог открил … неговите мощи и ги пренесли в село Басарбово … тук дават на мнозина изцеление.

Пословично било отношението на Божия човек към Господните създания, за което сочи и обетът му да ходи бос с единия крак, с който без да иска  стъпкал малки пиленца в гнездото им. Скромен в живота си и смирен по сърце, Димитрий решил да постъпи в близкия до селото манастир. След пострижението си, той продължил своя отшелнически живот в скалите. Когато станал много стар и изнемощял, за да не се изкачва високо на скалите, построил колиба близо до реката, а в съседство до нея – кладенец1. Предвидил смъртта си, станалия мил на Бога отшелник, излязъл от манастира, легнал между два камъка на брега на близката река Лом и там предал душата си Господу.

Минало време. Паднал пороен дъжд. Река Лом излязла от коритото си буйна и свлякла двата камъка заедно със светите мощи на преподобния в дълбочината си…

Колко време тялото му лежало във водата само Един Бог знае, но преданието говори, че веднъж след 33 години от смъртта си по плът, преподобни Димитрий се явил на една бесновата девица от село Басарбово и й казал, че ще я излекува от болестта й, ако извади мощите му от реката.  Болното момиче извадило светеца от водата, нетленните му мощи били положени в селската църква, а бесноватата девица била чудесно излекувана. С годините благодатните изцеления се умножавали и много хора се излекували от различните си болести. Така просиял последно време тоя свети Димитрия в българската земя -както пише преподобни Паисия - с прост живот и за простия български народ, но Бог го прославил след смъртта му с много чудеса.

От около 800 години по каменната стълба, водеща към скалната църква носеща сега името на „св. Димитрий Басарбовски Чудотворец” е започнало възкачването на хора, дошли за да се молят Богу. В наши дни, по молитвите на свети Димитрия, високата духовна значимост на манастира днес пак и отново се възражда.  Освен малката скална църква посветена на Своя небесен покровител, Басарбовската света обител си има вече и втори, по-голям завършен храм.

В навечерието на това многозначимо за епархията събитие, завършеният нов храм в Басарбовската света обител беше посетен от министър-председателя на Република България - г-н Бойко Борисов, при любезното домакинство на Русенския митрополит Наум. Визитата на българския Премиер в епархията продължи с официалното му посещение в Русенска митрополия, където г-н Борисов, заради основното спомоществователство на българското правителство бе отличен с новоучреденото от митрополит Наум почетно отличие за църковни заслуги - орден „Св. Димитър Басарбовски" - I степен.

На 18 септември 2016 г., многоожиданото от клира и народа на Русенска епархия освещаване на новопостроения храм „Св. Преображение Господне” се осъществи, което стори Русенският митрополит Наум. За съмолитвено застъпничество ведно със св. Димитър, Негово Високопреосвещенство вложи в светия Престол на храма частица от светите мощи на св. Великомъченик Пантелеймон.

Русенският кириарх, с братска обич в Господа благодари на събратята си от висшия клир на Българската и Румънската православни църкви, на официалните представители в България на Руския и Румънския патриарси, на придружаващите ги архимандрити, дякони и миряни,  откликнали на братолюбивата му покана да вземат участие в освещаването на новия храм.

За молитвен спомен от тържеството, владиката подари на гостуващите архиереи енголпион с образа на св. Димитър Басарбовски, а архимандритите и архиерейските наместници бяха удостоени с нагръден кръст. Грамоти и подаръци получиха и миряните, допринесли със своя труд и възможности за завършването на храма.

 

Видинският митрополит Дометиан поздрави дядо Наум, посочвайки го като един от  най-дейните и достойни български архиерей, връчвайки му орден „Екзарх Антим Първи”.

Тропар на св. Димитър Басарбовски Чудотворец:

На тебе, Отче, който подражава, сигурно ще се спаси, защото, поел кръст, си последвал Христа; и на дело си учил да се презира плътта, защото е преходна, а да се грижи за безсмъртната душа. Затова и с ангели ще се възрадва, преподобни Димитре, твоят дух.

_____________

1 Този кладенец се намира в двора на манастира и се счита за лековит, и чудотворен

Използвана литература и фото източници:

www.rusenska-mitropolia.bg

Жития на светиите

Уикипедия

***

2016 pastir.bg

Разрешава се препечатване след коректно посочване името на сайта