Menu
K
P

 

СВЕТИ ЙОАН КРОНЩАДСКИ И НЕГОВАТА КОЗЕЛЩАНСКА ИКОНА НА БОЖИЯТА МАЙКА В ХЕЛЗИНКИ

Наталия Стоянова 20.12.2016

 

На 20 декември православната Църква почита паметта на великия праведник и чудотворец свети Йоан Кронщадски. Навярно малцина знаят, че той е оставил благодатна следа и в днешната столица на Финландия – Хелзинки.

Финландия има население 5,4 мил. души. Страната е независима държава от 1917 и член на ЕС от 1995. В най-ново време Финландия е известна като страна на мобилните телефони Nokia. И сигурно някои ще се учудят, че във Финландия има православна Църква. Това е свързано с нейната история.

След руско-шведската война от 1808-1809 г. Финландия минава от властта на Швеция в състава на Руската империя. Страната получава независимост след революцията в Русия, през 1917 г. След войната от 1939 г. между Финландия и СССР, от март 1940 г. до 1944 г. влиза в състава на СССР. Финското население било напълно евакуирано във Финландия.

През 1921 г. Виборгската и Финландската епархии били преобразувани във Финландска автономна православна църква. Днес православното население на страната съставлява 1%.

В Хелзинки се намира Успенският събор, най-големият православен събор в Северна и Западна Европа – величествено червено здание, което се открива пред погледа на влизане в града откъм южното пристанище. Осветен е през 1868 г. по време на Руската империя, когато тук е създадено автономно Велико княжество Финландия.

В събора се пазят няколко ценни икони. По-голямата част от тях са постъпили тук след 1918 г. и в навечерието на Втората световна война.

Особена ценност представлява почитаната Козелщанска икона на Божията Майка. Това е копие на чудотворната Козелщанска икона, която се намира в манастира на Рождество Богородично в село Козелщина, Полтавска област. Иконата и селото станали известни из цялата Руска империя след чудното изцеление на болната дъщеря на граф Капнист, собственик на родовото имение, считана по човешки за неизцелима, и последвалите други чудеса. Това станало през февруари 1881 г. Чудото било явено по Божия милост според крепката вяра и горещата молитва на дъщерята към иконата на Божията Майка, която от старо време била фамилна ценност. Тя била почитана не само от семейството, но и от много странични хора, знаещи за съществуването й.

На иконата е изобразена Божията Майка в хитон, обсипан със звездички; на коленете й е Предвечният Младенец, държащ в дясната си ръка кръст.  В долния десен ъгъл е изобразена част от маса със съд и лъжичка. Историята на създаването на иконата е неизвестна. Според характера на живописта, очевидно художникът е от италиянската школа. Лекуващите лекари изразили недоумението си и отказали да обяснят от научна гледна точка мигновено оздравяване на болното момиче.

Това копие на Козелщанската икона в Успенския събор, някога е принадлежало на св. Йоан Кронщадски и станало негово молитвено благословение за родителите на едно тежко болно момиче, което по чудесен начин също се излекувало.

Отначало копието се намирало в гр. Виборг  [1]. През 1940 г. след Зимната война от 1939 г. и преминаването на Финландия в състава на Съветския съюз, било откарано в Хелзинки, заедно с още три икони.

През 2010 г. иконата била похитена от Успенския събор, но крадците били скоро намерени, а през 2011 г. открили и самата икона и днес тя е върната в храма. Украсената с бисер Козелщанска чудотворна икона на Божията Майка, се намира до лявата (северна) стена на събора.  Върху страничния обков на иконата са окачени многобройни украшения – кръстчета и други скъпоценности, подарени от вярващите като дар на храма в знак на благодарност за чудесата, извършени от иконата.  

Сред останалите донесени икони се откроява тази на преп. Серафим Саровски с мощи и старинните икони на св. великомъченица Варвара и на светителя Николай Чудотворец, открадната от събора през 2007 г., която  се търси и досега. Осемте разкошни кандила, закачени пред иконите на иконостаса, са изработени от монасите на Валаамския манастир. 

И днес много хора почитат с трепет и благоговение чудотворната иконата на Света Богородица, принадлежала някога на великия молитвеник и застъпник за болни и изстрадали свети Йоан Кронщадски.

Тук постоянно може да се чуе и руска реч от многобройните руски туристи, които в последните години посещават Хелзинки и идват да се поклонят в храма и да измолят молитвеното застъпничество на Божията Майка.

Ако някой има път към Хелзинки, нека не пропуска възможността да се докосне до тази светиня и да измоли от Света Богородица и свети Йоан Кронщадски полезното за себе си и народа си.

   Изображения:

   1.  Свети праведен Йоан Кронщадски

   2.  Успенският събор в Хелзинки (архив снимки - Наталия Стоянова)

   3. Чудотворното копие на Козелщанската икона преди похищението

   4. Чудотворното копие на Козелщанската икона днес (архив снимки - Наталия Стоянова)

   5. Централната част и иконостаса на Успенския събор в Хелзинки (архив снимки - Наталия Стоянова)

 


[1] Древен шведски град от края 13 в., до 1940 г. втори по големина във Финландия след Хелзинки; намира се в североизточната част на Финския залив. Днес е на територията на Русия, на 27 км от границата с Финландия и на 122 км от Санкт-Петербург.

 

2016 pastir.bg

Разрешава се препечатване след коректно посочване името на сайта