Menu
K
P

 

СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ

Публикувано от   pastir.bg   19.8.2016

Девицата Монония била смирена и благочестива. На младини още приела монашество. Но имала една слабост – слабост към парите. Събирала богатства и никога не давала милостиня.

Св. Макарий, покровител на бедните, с душевно съкрушение виждал този порок у иначе добрата монахиня. Той решил да го изкорени. На младини св. Макарий бил изкусен полировач на скъпоценни камъни. Монония, която обичала да купува скъпоценни камъни, често прибягвала до услугите на св. Макария: той ги разпознавал добре и също така добре ги полирал. Един ден св. Макарий дошъл при монахинята и  и казал: „Един човек продава два безценни камъка – изумруд и яхонт. Те ще бъдат рядко украшение за твоята племенница, която искаш да ожениш, пък и търговецът не ги продава скъпо – петстотин жълтици”. Монахинята се зарадвала и замолила св. Макария да не изпуска този чудесен случай. Тя веднага му дала пари и го замолила да побърза с купуването, за да не ги купи някой друг.

Благочестивият Макарий, след като получил златото, отишъл си и не се обадил няколко дни. На монахинята било съвестно да прати да го запитат за сделката, защото Макарий бил човек уважаван и обичан от всички. Най сетне Монония го видяла в църквата и го запитала, дали е купил камъните, за които ставало дума… ,,Те са у мене , вкъщи, казал праведникът. Ако обичаш ела да ги видиш. Ако ги харесаш ще ги взема, ако ли не, ще ти върна обратно парите”. Монония с радост отишла у него.

,,Какво искаш да видиш по-напред – яхонта или изумруда?” я запитал св. Макарий. – „Каквото кажеш”, отговорила Монония. Праведникът я въвел в една стая. Но какво видяла тук Монония? Много мъже бедняци, хроми, слeпи, болни, които седели на трапеза и благославяли името на Монония….,,Ето твоят яхонт”, казал св. Макария и я завел в друга стая. Тук пред очите на очудената монахиня се изпречила друга картина – жени бедни и болни, които също обядвали и молили Бога за здравето на Монония. ,,Ето твоят изумруд”, казал пак Макарий и продължил: Как мислиш, има ли нещо по-скъпоценно от тези камъни?

Ако искаш, вземи ги. Ако не искаш, остави ми ги и си вземи парите обратно. Не знаейки какво да отговори на тази постъпка на свети Макарий, поразена от срам Монония си излязла без да каже нито дума.

Бидейки насаме, Монония се размислила, тя припомнила целия свой живот и не могла да види нито едно добро дело в него. И тя толкова почнала да скърби за това, че тежко се разболяла. Тук нейната съвест започнала да и подсказва, ту за вечната тъма, ту за неугасимия огън, а на сън някакъв мъж, сияещ в слава, сочейки ѝ всичко това ѝ казал: ,,Ето ужасите от които могат да те избавят яхонта и изумруда, купени от свети Макарий".

След оздравяването си, Монония променила живота си и станала щедра закрилница на бедните и на страдащите.

Найстина безценен яхонт и изумруд - купува онзи, който помага на бедните и на страдащите, защото с тези скъпоценни камъни може да се купи Царството Небесно.

Християнка, год. VI, кн. 5, май 1936

2016 pastir.bg

Разрешава се препечатване след коректно посочване името на сайта