Menu
K
P

 

4 ДЕКЕМВРИ - СВЕТА ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ВАРВАРА

Публикувано от pastir.bg 4.12.2016

На 4 декември Православната Църква чества паметта на св. великомъченица Варвара. Христовата страстотерпица произхождала от знатен род и живяла по времето на император Максимиан в гр. Илиопол (Мала Азия). Света Варвара е родена в семейството на аристократ - езичник от Илиопол (Мала Азия). 

Светата великомъченица Варвара е била изключително красива девойка. Ревнивият ѝ баща я затвoрил в кула - далеч от погледите на момците.

През годините на принудителното си ограничаване от свобода, изучавайки външния свят от прозореца си, в разрез с езическото учение на своя баща, девойката се издигнала с мисълта си до заключението, че навярно има един Бог, Който всичко поддържа, оживява и управлява.

Когато получила разрешение от баща си да излиза от границите на кулата, за да си намери жених, Варвара се запознала с нови девойки между които имало християнки. Те ѝ разказали за Бога, Който сътворил небето и за Единородния Му Син Иисус Христос, Който слязъл на земята, станал човек и претърпял страдание и кръстна смърт, за да спаси човека от мрака на вечното осъждане. С неизказана радост и пламенна любов в Спасителя, Варвара приела свето Кръщение и станала християнка.

Когато бащата научил за това, той я подложил на бичуване и след като не постигал целта си да отлъчи дъщеря си от Христа, искал съгласието на управителя на града да я осъди на смърт. В езическото си безумство сам бащата на Варвара вдигал меч и я посякъл.

Православните християни винаги са ценели високо молитвеното застъпничество на света Варвара пред Господа, за приемане на благодатните дарования на Светия Дух, както и изключителното ѝ покровителство за избавление от внезапна смърт.

МОЛИТВА КЪМ СВ. ВМЧЦА ВАРВАРА

Към тебе, премъдра и прекрасна, света, славна и всехвална дево, великомъченице Варваро, аз немощният прибягвам и, като ублажавам с похвали твоите мъченически страдания, падам и те моля: виж греховните ми рани, виж и немощта на моята душа и, подбудена от твоето милосърдие и благост, погрижи се да ме изцериш. Обърни внимание на молитвения ми глас и чуй моя вик, като непосрамващо мое прибежище. Моли Светата единосъщна, животворяща и неразделна троица-Бога за мене, грешния твой раб, да ме помилва сега и в деня на моята смърт. Аз зная, света дево, че, ако пожелаеш, ти си силна да ми помогнеш, и че нищо не е за тебе невъзможно, стига да не презреш моите молитвени въздишки! Нека твоето многострадално тяло излекува многото страсти на моята душа и тяло. Твоята глава, посечена с меч, нека да даде на главата ми вода, очистителна за моите грехове. Нека твоите пречисти устни запазят устата ми от празнословие, и нека ги отворят винаги да възвестяват хвала на Господа. Твоите очи, които са видели Троичната светлина, нека видят и моето желание да върша доброто, тъй че и аз да отвръщам очи, за да не виждам суетата, но винаги да съзерцавам небесното блаженство. Нека твоята отсечена ръка ме напише в книгата на живота и нека ме удостои винаги да издигам  ръце към Всевишния, и да не плета измами. Твоите нозе, които са бързали към Божия чертог при небесния Младоженец, нека направят така, че и аз с моите нозе да бързам за всяко добро дело и нека законът Господен бъде светилник пред нозете ми и светлина за моите пътеки. Нека твоите рани ме освободят от моите греховни рани, и нека твоята многократно проливана  в мъченията кръв очисти душата и тялото ми от всяка нечистота. Нека твоята смърт не ми даде да умра без изповед и покаяние! Защото макар и да си прославена като усърдна молитвеница за всеки добър дар, то Господ Бог те е дарувал най-вече с благодатта да избавяш прибягващите към тебе от внезапна смърт. Затова моля те, избави и мене окаяния от нея, чиста дево, великомъченице Варваро, и с всемощните твои молитви, удостой ме, подкрепен с благодатта на Божествените тайни  на Тялото и Кръвта на моя Господ и Спасител, да имам безболестен, непосрамен и мирен завършек на моя живот, и така готов да премина далечния път на смъртта дори до Небесния Сион, където да се удостоя и аз заедно с тебе лице с лице да видя Триединния Бог, и да Го славя винаги, и във вечни векове. Амин.

Тропар на св. Варвара

Света Варвара да почетем: която вражеските клопки разруши, и като птица се избави от тях, с помощта на Кръста, всечестната.

Кондак на св. Варвара

Като последва Бога благочестно възпяван в  Троица, ти страдалко притъпи идолските капища, а като пострада сред подвига си, Варваро, ти не се уплаши от заплахите на мъчителите, но мъжествено с висок глас запя: Почитам Единнния Бог в Троица.

 

2016 pastir.bg

Разрешава се препечатване след коректно посочване името на сайта