Menu
K
P

 

НА 9 ДЕКЕМВРИ ЧЕСТВАМЕ ПАМЕТТА НА СВЕТА АННА – МАЙКАТА НА СВЕТА БОГОРОДИЦА

Наталия Стоянова 8.12.2016

Света Анна е майката на Света Богородица. Тя е живяла със св. Йоаким, нейния съпруг, в Йерусалим близо до къпалнята Витезда в Стария град. Там е имало два водоема, след това добавили още един басейн.

През византийската епоха в средата на 5 в., във връзка с чудото във Витезда, водоемът станал място на поклонение и над него била построена раннохристиянска трикорабна базилика. Посветили я на Света Богородица, тъй като съгласно преданието, тук се намирал домът на Нейните родители и тук тя се е родила. Теренът е истински, но кое е точно мястото на дома, не се знае. Ранно-християнската църква била унищожена от персите. 

През 12 в. над византийската базилика кръстоносците въздигат нова църква, посветена на Св. Анна. Тази църква е запазена и до днес. В 1192 г. след превземането на Иерусалим от Саладин и изгонването на кръстоносците, той я превърнал в джамия. След Кримската война, в средата на 19 в., турският султан подарил църквата на Наполеон III за оказаната от него поддръжка във войната. През 1878 г. тя била предадена на францисканците, които реставрирали църквата над останките от къпалнята в стила от времето на кръстоносците. Долу в криптата е мястото, където се счита, че се е родила Св. Богородица.

Близо до базиликата се намира православният манастир Св.Анна с църква, посветена на Рождество Богородично на първия етаж. Под манастирското здание е запазена пещера, която според преданието, е част от дома на св. Йоаким и св. Анна.

Св. Анна е погребана в Гетсимания, в една пещера, където е гробът на Св. Богородица. За храма на гроба се слиза по стъпала, от двете страни на които се намират гробове – вдясно на св. Йоаким и Анна, вляво на св. Йосиф Обручник.

Тропар 

Днес оковите на бездетството на Иоаким и Анна се развързват, защото Бог, като чу молитвите им, превише от техните надежди им явно обеща да се роди Отроковица, от която се роди Сам Неописаният, и Който стана Човек, повелявайки на Ангели да ѝ рекат: радвай се, благодатна, Господ е с тебе.

                          

                  Изображения:

                  1. Гробът на св. Йоаким и св. Анна снимки 

                  2. Пещерата с гроба на Св. Богородица

                  Снимки - Наталия Стоянова

                          

                      Католическата базилика Св. Анна на територията на къпалнята Витезда

                                               Снимка - wiki: Church of St Anne    

2016 pastir.bg

Разрешава се препечатване след коректно посочване името на сайта