Menu
K
P

 

НЕДЕЙТЕ СЕ ЛЪГА: БОГ ПОРУГАВАН НЕ БИВА  [1]

Повече от 120 години италианският пристанищен град Месина, на остров Сицилия, не бил преживявал никакво земетресение. Жителите от областта Калабрия се почувствали сигурни и започнали да строят многоетажни къщи.

Но на християнския празник Рождество Христово през 1908 година един социалдемократически вестник в Месина си позволил безсрамието в една цинична статия, която дори била напечатана и отделно разлепена из улиците като афиш, да каже, че Бог нямал силата да прати земетресение. Статията завършвала с думите: Ела, Иисусе, и предизвикай отново земетресение, ако можеш! ... Това било на 26 декември.

Два дни по-късно, на 28 декември в 5:21 ч. местно време в Месинския пролив станало страховито земетресение.

Неговата продължителност била кратка – само 27 секунди, но било толкова силно, че срутвало сградите с лекота и мигом убило 70 000 човека. Жителите на Месина и околността изпаднали в ужас, а в допълнение към това, се разразил и пожар, който унищожил почти целия град. В паниката си, населението потърсило спасение от огъня и разрухата на плажа покрай морето. Минути след основния трус, избягалите до крайбрежието хора, били връхлетени от цунами с височина 12 метра, което тежко поразило бреговете на целия пролив. За по-малко от час загиналите станали повече от 150 000 хиляди души. Дни след това, по-голямата част от оцелелите жители в областта се изселили в други райони на Италия, а немалко от тях емигрирали в Америка.

Очевидци на тази човешка трагедия отпосле разказвали, че тук-там сред развалините стърчали афишни стълбове с думите от богохулната статия: Ела, Иисусе, и предизвикай отново земетресение, ако можеш!...

 

Сп. Християнка  1943 г. 

Превод от немски: Александър Величков

Преработено от pastir.bg 


[1] Гал 6:7

2016 pastir.bg

Разрешава се препечатване след коректно посочване името на сайта