Menu
K
P

 

26 ОКТОМВРИ - СВЕТИ ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ДИМИТЪР СОЛУНСКИ Публикувано от Пастир на 26.10.2020
Начало >>

Св. великомъченик Димитрий се родил в град Солун от благородни и благочестиви родители: баща му бил управител на този град и тайно вярвал в Господа Иисуса Христа, поради жестоките гонения срещу християните в Римската империя. При раждането на св. Димитрия целият град се зарадвал и всички споделяли радостта на своя градски началник.

Когато Димитрий достигнал такава възраст, в която можел да има вярна представа за нещата и да разбира истината, родителите му го въвели в своя таен молитвен храм и му показали светите икони на Христа истинския Бог и Спасител, и на Пресветата Дева Богородица.

Научили го на светата вяра и му разкрили вредата от скверните езически богове, и от техните бездушни идоли. Димитрий с трепет слушал думите на своите родители, а Божията благодат невидимо действала в сърцето му.

Приел св. Кръщение, Димитрий се поучавал в Божия закон, растял на години, а още повече - по разум, и възхождал от сила в сила по стъпалата на добродетелите. Като станал пълнолетен, родителите му си отишли от временния живот и му оставили в наследство не само своите имения, но най-вече добрите си дела и благочестието си.

Не много време след това император Максимиан Херкулий разбрал, че солунският градоначалник се е упокоил и повикал при себе си неговия син  Димитрий. Разумът на младия човек му направил силно впечатление, а заедно с това се убедил и в неговата воинска храброст. Доволен, императорът му поверил управлението на град Солун и му казал: Пази твоето отечество и го очисти от нечестивите християни! Убивай всеки, който призовава името на Разпнатия!

Св. Димитрий приел от царя високия сан и скоро се върнал в Солун, където бил посрещнат от гражданите с голяма почит. Още в същия час той започнал съвсем открито пред всички да изповядва и да прославя името на Господа Иисуса Христа. За солуняни той станал като друг апостол Павел, водещ ги към познание на истинския Бог изкоренявайки многобожното безбожие.

Не след дълго император Максимиан узнал, че солунският управител Димитрий е християнин и обръща много хора към своята вяра. Щом научил за това, той страшно се разгневил. В онези дни Максимиан бил на война със сарматите, и се връщал обратно по път минаващ през Солун. Но преди още той да пристигне в Солун, св. Димитрий поверил на верния си слуга Луп цялото си имущество, като му наредил бързо да го раздаде на бедните.

Когато Максимиан пристигнал в Солун, затворил проконсула  Димитрий в тъмница.Но за светеца тя станала като  светъл чертог, хвалейки и прославяйки Бога. Там в килията Димитрий бил удостоен с посещение на Ангел Божи, който му донесъл мир и го ободрил преди страданията.

По това време нечестивият Максимиан, заедно с жителите на Солун, се развличал с гладиаторски борби в цирка. Издирвали християните и ги влачели на арената. Известният сред гладиаторите горд и надменен Лий с лекота побеждавал кротките християни в сражението, и при ликуването на озверялата тълпа, ги хвърлял на копията на войните.

Юношата Нестор, който бил християнин, посетил Димитрий в тъмницата и изпросил от него благословение за единоборство с Лий. Укрепяван от Бога, Нестор победил гордия гладиатор и го хвърлил върху копията под арената. Гибелта на Лий силно опечалила Максимиан, и той начаса заповядал да накажат със смърт блажения Нестор. Но това наказание не утешило злочестивия, а когато той узнал, че свети Нестор е поразил злодея Лий по благословение на свети Димитрий, се ядосал още по-силно и се разгорял от желание да отмъсти за гибелта на любимия борец.

В ранното утро на 26 октомври 306 г. в тъмницата влезли воини. Те заварили светията да стои на молитва и начаса го пронизали с копие. Така Христовият изповедник, свети Димитрий, преминал в светлите вечни обители. Слугата на Димитрий, Луп, взел кървавата риза и пръстена на мъченика и започнал да изцелява болните с тях. Когато слухът за това стигнал до Максимиан, императорът заповядал да отсекат и неговата глава.

При управлението на император Константин Велики (324-337) над гроба на великомъченик Димитрий бил издигнат храм, в който ставали множество чудеса и изцеления. А сто години по-късно един илирийски велможа на име Леонтий, като получил в този храм изцеление от тежка, нелечима болест, в знак на благодарност пожелал да построи нов, величествен храм. При разрушаването на стария храм били намерени нетленни мощи. От тях изтичало благовонно миро, така че целият град се изпълнил с благоухание. От докосването до мощите и помазването със свето миро ставали чудеса и изцеления. Много по-късно, през ХІV век, Димитрий Хрисолог ще напише: мирото по своето свойство не е вода, но е по-гъсто от нея и не прилича на нито едно от известните ни вещества… То е по-удивително от всички благовония, не само изкуствените, но и естествено създадените от Бога.      

Нека в днешния празничен ден сърдечно да се помолим към великомъченика Христов изразявайки почитта си към него така: О пречестни страдалецо за Христа, Димитре, помоли се усърдно за нас, които чествуваме твоята смърт с вяра и любов, като измолиш милост и прощение за греховете ни. Защити ни от всички страдания и беди, та запазвани здрави чрез твоите молитви, да прославяме името на пречистата и светата, и животворяща Троица — Отца и Сина, и Светия Дух сега и всякога, и във всички векове.

Обратно

2016 pastir.bg