Menu
K
P

 

12 ДЕКЕМВРИ - СВЕТИ СПИРИДОН ТРИМИТУНТСКИ Публикувано от Пастир на 12.12.2023
Начало >>

На историята са известни достойни люде, спасили други хора и цели общества от ужаси. Сред тях видно място заема свети Спиридон, епископ Тримитунтски от остров Кипър. И това е така, защото този добродетелен християнин не веднъж, а много пъти е облагодетелствал населението на остров Корфу, където от 1456 г. се пазят неговите мощи.

Свети Спиридон е възведен в ранг на възлюбен светия от народа на Корфу и е станал верен покровител на населението. Животът на свети Спиридон се характеризира със сливане на любовта и добрите дела. Но и след смъртта неговите чудотворни благодеяния вече векове наред способстват за укрепване на религиозните чувства на народа, за обновление и утвърждаване на душевните му сили, особено в кризисните моменти след византийския период на Корфу. Действеният принос за укрепване на християнските идеали, светостта и чудотворната сила на свети Спиридон са гордост на Православието. Ето защо и хиляди християни от различни страни пристигат и коленичат пред неговите свети мощи с чувство на уважение и признателност, свидетелстват за чудесата, чрез които им е помогнал светецът.

Чудото – това е събитие, което става по Божия воля, без участието на законите на природата. Господ, Който само чрез Своето слово е създал света, притежава сила да върши чудеса така също и чрез посредничеството на светиите – святи и почтени хора приживе, какъвто пример е свети Спиридон. За своите многобройни и велики чудеса, той е наречен чудотворец от Православната Църква и благочестивия народ.

Провал на антиправославния план на Пизани

Венецианците, господстващи над Ептанису (Йонийските острови) [1], твърдели, че те са преди всичко венецианци, а след това вече паписти (католици). Обаче имало факти, свидетелстващи за обратното. Ще разкажем за едно от тези събития.

Папският свещеник Фр. Франгипани през 1718 г. убедил генералния капитан на Корфу Андр. Пизани, че е необходимо да се построи в храма на св. Спиридон олтар (жертвеник), за да се извършва в този православен храм ежедневна католическа литургия в чест и в знак на признателност към Господ и св. Спиридон – покровителя на Корфу, за чудото на спасяването на острова от турската обсада през 1716 г., макар папистите да имали свои храмове за подобни богослужения.

Православните вярващи счели това за оскърбление. Но и светията два пъти се явявал на сън на А. Пизани и го молил да се откаже от тези намерения. Пизани бил много обезпокоен, но Франгипани му казал, че тези сънища били сатанинско привидение, тъй като замисленото е свято дело. Пизани се съгласил с това и докарал специалисти-майстори и материали за изграждането на олтара. Настоятелят на храма молел Пизани да се откаже от този замисъл, но венецианецът го заплашил, че ще го прати в затвора във Венеция. Обаче „сам Господ въстанал срещу този план”.

И така, в полунощ на 11 ноември 1718 г. над гр. Керкира прелетяла страшна буря с гръмотевици и мълнии. Жителите на града се обърнали с молитви към покровителя на острова св. Спиридон. Един от пазачите на арсенала на крепостта забелязал долу до стената монах с горяща факла в ръце. Той попитал монаха кой е той и какво прави. Монахът му отговорил: Аз съм Спиридон. И в същия миг се раздал страшен взрив, арсеналът със запасите от барут хвръкнал във въздуха, няколко дома в района се разрушили и няколко човека загинали, и преди всичко самият А. Пизани и неговият църковен съветник Франгипани. Едновременно мълния ударила храма на св. Спиридон и унищожила светилника, който през 1717 г. Пизани дал на храма (особеното е, че в храма не пострадали никакви други светилници или свещници). Удивително е това, че (както разбрахме за това по-късно), мълния ударила и резиденцията на А. Пизани във Венеция, изгорял неговият портрет.

След тези събития папистите се отказали от изграждането на жертвеник в храма на св. Спиридон.

В памет на това чудо при митрополита на Корфу Методи Кондостану (1942 - 1967 г.) бил установен празник на 12 ноември в храма на св. Спиридон.

Превод от руски: Наталия Стоянова

                                             Църквата „Св. Спиридон” на о. Корфу

По Божия благодат тялото на св. Спиридон пребивава нетленно, почти без видими изменения, и има постоянна телесна температура от 36,6 градуса. Честните му мощи се съхраняват в сребърен саркофаг, в храм „Св. Спиридон” на о. Керкира (гръцкото име на о. Корфу). Изнасят се за поклонение три пъти годишно: на Великден, на 11 август (датата, на която св. Спиридон спасил острова от нападението на турците) и на празника му - 12 декември. Два пъти през годината одеждите с които се облича светеца се сменят, тъй като само Бог знае причината поради която те постоянно да се захабяват, а обувките му да се износват.


[1] От 1386 г. Корфу бил контролиран от Венеция – бел. прев.

Разрешава се препечатване след коректно посочване името на сайта

Обратно

2016 pastir.bg