Menu
K
P

 

ЗА ЖЕНИТЕ - МИРОНОСИЦИ Публикувано от Пастир на 20.4.2018
Начало >>

Протоиерей Алеко Рачев

Изтекъл и последният час от непоносимата хегемония на смъртта, с която тя властвала над хората. На третия ден след разпъването, убиването и полагането на Иисус в хладен гроб, много рано в първия ден от еврейската седмица Богочовека Христос възкръсна от мъртвите и подари на всички човеци възможност за живот вечен.

Но акта на това велико събитие, като че ли останал за още малко време незнаен за тези, които така много обичали Божия Син. Мария Магдалина, другата Мария [1], Саломия [2], Сусана, Йоанна, [3] както и Марта и Мария, [4] с точност знаели мястото на пещерния гроб Иисусов, отдаден за погребението на Сина Божий от заможния Йосиф Ариматейски. Благообразният Йосиф, спазвал Мойсеевия закон, учил се от наставленията на Иисус и чакал царството Божие да дойде в сила. Този благочестив високопоставен човек от синедриона, [5] станал изпълнител на старозаветното пророчество от Исайя, който говорил, че противниците на Христос ще му отредят гроб със злодейци, ала Той ще бъде погребан у богатия. [6] След кръстната смърт на Христос, на свечеряване Йосиф дръзнал та измолил от Пилат да получи тялото на Иисус. След като взел разрешение, той снел тялото на Разпнатия Божий Син и с помощта на Никодим, другия таен ученик Христов, Го подготвили за погребение, както това се правило за влиятелни богати хора. Те грижливо измили окървавеното бездиханно тяло на своя Учител с чиста вода, след това обилно намазали тялото Му със смесено масло от ароматна смирна и алое, [7] което Никодим бил донесъл. Накрая Го обвили с белоснежна пелена и нова плащаница, които купил Ариматееца, положили Иисус в новоизсечената Йосифова гробница и привалили голям камък на входа ѝ.

Жените, които следвали приживе Месията, ридаели на едно разстояние, настрани, докато Йосиф и Никодим подготвяли Сина Божий за погребението Му и когато дошло времето да положат Христовото тяло в скалата, почтените мъже ги допуснали да видят къде полагат Иисуса. Когато и това свършило всички си тръгнали.

Влизайки в Йерусалим, някои от жените дошли от Галилея, успели да закупят още преди залез слънце аромати и мазила необходими за помазване тялото на мъртвия Иисус според еврейския обичай. А Мария Магдалина, Мария Клеопова и Саломия влезли в града по късно, когато продавачите били спрели вече да работят и така им се наложило да отложат покупката на благоуханни балсами за деня след съботата. Всички тези жени, наречени по-сетне - мироносици, били решили, още по ранина в призори, след съботния ден, да отидат на гроба Господен. [8]

Така и сторили. Подбудени от обичта си към Христа, като минала съботата, те смело тръгнали по пустите тъмни пътища и стъгди на града, като минали с голямата си болка и мъка, покрай окървавените и смразяващи душата им кръстове стърчащи на Голгота. Докато се питали кой ли ще им отвали камъка от вратата гробни, [9] Мария Магдалина, [10] подтикната от голямо нетърпение ускорила ход и стигнала първа до гробната пещера … но не видяла тялото на Иисус, което малко по-късно озадачило и останалите жени дошли при гроба, защото те още не знаели за станалото вече велико събитие.

В кой миг е станало то и в коя минута е бил силният локален трус, това дори и изплашената стража пазеща гроба едва ли е успяла да конкретизира. Но това не е важно. Важното е, че заради спасението на нас човеците, при външното свидетелство на светъл Ангел Божий и на силен земен трус разлюлял гроба Господен, станало най-великото чудо в историята на света – Възкресението на Иисус Христос от мъртвите.

Жените мироносици нямали информация за случилото се. Стоейки пред разкъсаните печати и отваления от мястото си камък те осъзнавали само, че тялото на Иисус го няма.

Следва …


[1]  Майка на Яков и Йосия

[2]  Майка на апостолите Яков и Йоан – Заведееви синове

[3]  Йоана, жена на Хуза, домакин Иродов, и Сусана, и много други, които Му услужваха с имотите си Лук. 8:3

[4]  Сестри на възкресения четиридневен Лазар

[5]  Висш съвет на еврейските старейшини

[6]  Кн. Ис. 53:9

[7]  Балсам, намаляващ многократно неприятните миризми от мъртво тяло

[8]  Мк 16:1-2; Ин 20:1

[9]  Мк 16:3

[10]  Не трябва, уважаеми читателю, да се сравнява личноста ѝ с тази на блудната жена, на която Иисус простил греховете, която история е записана от св. ев. Лука 7:37-38

Обратно

2016 pastir.bg