Menu
K
P

 

ПРАЗНИК НА БОГОРОДИЦА "ДОСТОЙНО Е" - МИЛВАЩА Публикувано от Пастир на 10.6.2018
Начало >>

Чудото става с тази Богородична песен, в килията-скит (българско притежание) - "Св. Успение Богородично" на Света гора Атон в землището на манастира Пантократор.

В него живеел монах Гавриил с послушника си Гавриил. Имало традиция в събота срещу неделя монашествуващите да ходят на бдение, от келиите си в съборния храм. Така отишъл и старецът Гавриил. Той благословил послушника си и му казал да остане в келията си и кара последованието на правилото както и доколкото може.

В традиционното време послушникът наченал да изпълнява послушанието си.

В посред нощ някой похлопал на вратата. Отваряйки му послушникът видял непознат монах и го поканил вътре, като продължили последованието заедно.

Когато стигнали до Богородичната песен – „По-чиста”, „По-всехвална” …. т. нар. „Честнейшую” – непознатият гост изпреварил събрата си и изпял друго ново начало на песента. А именно „Достойно е наистина да те облажаваме, Богородице, Присноблажена и Пренепорочна и Майка на Нашия Бог”. После свързва новия стих със старата песен „По-чиста от херувимите и несравнено по-всехвална от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, която си наистина Богородица величаем /”Честнейшую” е стара древна Богородична песен/.

Възрадван от сърце послушникът Гавриил поискал от събрата си да му запише песента, но той не намерил поисканите му за целта от госта лист хартия в тяхната скромна келия. Намерил се друг вариант – тогава другарят му, му поискал каменна плоча. Така той изписвал с пръст буквите върху камъка, а те се врязвали в него сякаш начертавани върху восък.

Младият послушник още не проумявал целия спектър на случващото се както /Лука и Клеопа с Иисус Христос за Емаус/. Но свършвайки изпълнението на правилото и желанието да напише новата молитва на брата, гостенина /Св. архистратиг Гавриил/ станал невидим за него. Това се случва 982 г. в манастира Пантократор в българския му скит „Св. Успение Богородично” при стареца Гавриил, послушника Гавриил и със снизхождението на архангел Гавриил.

Чак до сутринта младият монашествуващ служител на Божията майка пее новата песен. Така го заварва старецът му. Разказал му за песента, госта, плочата и изчезването, което довело до бързото оповестяване на старците от Карея за случилото се.

Чудото се намерило Богоблагодатно дело. Плочата от Карея столицата на Света гора Атон отишла в Цариград и патриарх  Сисиний  написал възвания до източните патриарси и от тогава в Св. Литургия когато се освещава Св. Нафора се пее от певниците Богородичната възхвала от всички ортодоксални както „Достойно е”, така и старинната част  „Честнейшую” – по Чиста”.

Сега долината където за първи път се е изпяла песента от Ангела се нарича „Пение”.

Празникът на „Св. Богородица Достойно е Милваща” се празнува от БПЦ –БП на 11.06.2017 г. Като параклисът до камбанарията и гробницата на стареца монах Хрисант в Басарбовския манастир „Св. Димитър” е древен от  10 – 11 век и е посветен точно на този празник, с възстановката си в днешно време – 2005 г. от родолюбиви християни.

Майко Божия „Достойно е” – приеми нашето покаяние за съгрешенията ни към Бога и ближните и изпроси прошка за греховете ни. Амин

 

Монах Василий - Басарбовски манастир

Обратно

2016 pastir.bg