Menu
K
P

 

ИКОНАТА НА БОЖИЯТА МАЙКА ТРИ РАДОСТИ - 26 декември Публикувано от Пастир на 26.12.2018
Начало >>

 

В началото на 18 в. един благоговеен живописец донесъл от Италия копие на икона, изобразяваща Светото семейство. Иконата била поставена в московската енорийска църква Света Троица. Названието Три радости било дадено, защото една знатна жена получила по молитвите пред тази икона три радости: наклеветеният й съпруг бил оправдан и върнат от заточение, отнетото имение върнато от държавната хазна и синът й освободен от плен.

Пред иконата вярващите се молят за прошка на греховете, за избавление от небогоугодни мисли и действия, за укрепване на вярата, за запазване живота на военнослужещи на бойните полета, за освобождаване от вражески плен, за спасение от неприятели, за разрешаване на важни дела, за изцеление от болести, за успешна женитба, за даруване на чедо, за възвръщане на ума на хора, лишени от разсъдък. Огромно значение светата икона има за хора, живеещи в други страни, попаднали в сложни ситуации в чужбина.

Чудотворната икона се почита като пазителка на семейното огнище и благополучие. Застъпницата винаги ще помогне да се намери истинския път и ще избави от клевети и напразни обвинения, ще помогне да се върнат не само откраднати вещи, но и близки хора.

 

Тропар, гл. 4

От светата Твоя икона с радост си преизпълнила сърцето на благочестивата жена, о Пречиста Владичице на света, всемощна Царице, радост на създанието, Приснодево, когато си възвърнала на същата съпруга, сина и имуществото й. Подобно, бидейки милосърдна и към всички нас, дарувай изпълнение на добрите ни желания, като източваш вечнотечащ извор на радост към тези, които Ти се молят и викат от цялата си душа: родила радост за целия свят, изпълни с неоскъдяваща радост тези, които Те почитат.

 

 

Обратно

2016 pastir.bg