Menu
K
P

 

2 МАРТ - ГОЛЯМА ЗАДУШНИЦА (ПРЕД НЕДЕЛЯ МЕСОПУСТНА) Публикувано от Пастир на 2.3.2019
Начало >>

В съботния ден срещу Неделя Месопустна, православните християни правят помен за починалите техни близки.

Извършването на задушници и панихиди от православната църква е неизменно действие, което точно се позовава на християнската догматика в истинността за възкресението на мъртвите.

За Бог няма граница между живи и мъртви. Починалите оставят на земята само физическите си тела, но душите им са живи. В отвъдния свят тези души виждат греховете си, а това им причинява големи страдания. Ето защо, личната сърдечна молитва на близките и покровителното застъпничество на Църквата може да облекчи състоянието на покойниците. Оттам идва и почитта към починалите, която християните отдаваме при всеки помен през годината.

В православните храмове се извършва литургия и обща панихида за упокоение душите на починалите. Помените, които ние живите извършваме, не са само едно обичайно възпоменание за това че покойните ни сродници не са забравени, а ги правим, за да измолим от Бога прошка за греховете им.

На тази задушница, както и на всеки друг помен, се раздават жито, хляб, вино, сладкиши, плодове и др. 

Със светиите упокой, Христе, душите на Твоите раби, където няма ни болка, ни печал, ни въздишка, но живот безкраен ... Алилуя. Алилуя. Алилуя.

Изпълнява протоиерей Алеко Рачев

Обратно

2016 pastir.bg