Menu
K
P

 

19 ОКТОМВРИ - СВЕТИ ИОАН РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ Публикувано от Пастир на 19.10.2019
Начало >>

Днес Българската православна църква тържествено чества паметта на скромния и тих отшелник Иоан от Рила планина, когото още приживе нарекла земен ангел и небесен жител. Преподобният Иван, този сияен светилник от младини възлюбил монашеския път, избрал за себе си рилската планинска пустиня, където в духовен подвиг останал до края на живота си.   

Там в средата на Балканския полуостров, в недрата на Рила планина, както пише известният учен професор Йордан Иванов, блести повече от десет века насам сияен светилник на християнството – Рилската обител, така тясно свързана с името на нейния чутовен основател св. Иван, патрона на българския народ. Въздигнат още през първото българско царство, когато новата вяра имаше нужда от силна подкрепа, подържан и щедро даряван от благочестиви царе, велможи и население през второто царство, Рилският манастир се отплати достойно на своя народ: през робското турско време, време на народна гибел и изпитание, той не престана да пръска светлината на християнството, да внушава бодрост у маловерните, да пази бащината българска реч и книга и да гали спотаени надежди за благи съдбини при нова българска държава. Така той стана първостепенно народно верско средище за българската душа. Паметта пък на неговия основател, странстванията на останките му из Рила в Средец, в Маджарско, пак в Средец, в Търново и Рила изпълниха мълком високата задача на пътуващ учител на вярата

Тази правдива характеристика точно отговаря на една историческа действителност. Рилски манастир! Какво свещено име! Тука се издига величавият и строг монашески образ на св. Иван Рилски – един от най-светлите образци на българския дух. Неговото име и неговият манастир извикват свещен трепет в сърцето на всеки добър българин. Рилският манастир е четвъртото българско огнище за религиозна и национална просвета след Охрида, Преслав и Търново.

Целият живот на Рилския монах е подвиг към святост и единение с Христа. Именно стремежът към съвършенство и богоуподобяване довели преп. Иоан Рилски до великия подвиг на монашеството – живот изцяло и без остатък отдаден на Бога.

Светият инок знаел, че монашеското отричане от света не представлява отвръщане от неговата красота и от радостите на живота, а отказ от страстите и греха, от плътските наслади и въжделения, от всичко, принесено в живота на човека след грехопадението. За Рилският светец сво­бо­ден от род­нин­с­ки връзки, без пок­рив над гла­ва­та си, радост било да жи­вее в доб­ро­вол­на нищета, в пост и непрестанна молитва, ста­ра­ейки се да да­ва до­бър при­мер във всич­ко.

Преп. Иоан станал жилище на Св. Дух и дал място в себе си на действието на Божията благодат. Св. подвижник придобил Божествена мъдрост в опитното познание на Христовата истина и благодатта на “духовното отчество”.

Преподобният Йоан Рилски е един от тези подвижници, преминали още приживе в Небесния свят – преобразили се с благодатта на Светия Дух. За него най-добро било това да се приближава към Бога и на Господа да възлага упованието си. Така след много труд и дългогодишни подвизи, той достигнал до обожение, придобил святост и богоподобие.

В отеческите си наставления светилника на българския народ призовава и всички нас, да пазим светата православна вяра незасегната от всякакво зломислие, да не се отклоняваме от правия път, като се поучаваме в закона Господен ден и нощ, бидейки подражатели на Христа.

Основа на покаянието и пример на умилението, образ на утешението от духовното съвършенство, отче Иоане, моли Христа Бога за нашите души.

Обратно

2016 pastir.bg