Menu
K
P

 

СОЛТА НА ЗЕМЯТА

Протоиерей Алеко Рачев   

Като потомци на Адам и Ева човечеството не само онаследява първородния грях, но с неприкрито задоволство от хиляди години усвоява и преумножава плодовете му. Животът в райската градина бил блажен и пълен с радост поради невинността на Адам и жена му. Тъгата и болката били непознати за прародителите ни поради което те не осмислили каква беда навличат на себе си и на своите потомци с лекомислената си постъпка.

Горчивият опит не закъснял. Първите човеци разбрали, че платката на греха e с угнетяващи последствия. Адам живял ...

Прочетете още

АКАТИСТ НА СВЕТИ ЙОАН ШАНХАЙСКИ И САН ФРАНЦИСКИ ЧУДОТВОРЕЦ

Кондак 1

Избрани чудотворче и изряден угодниче Христов, като източваш за целия свят многоценно миро на вдъхновение и неизчерпаемо изобилие на чудеса, възхваляваме те с любов и ти викаме: Радвай се, светителю отче наш Йоане, на последните времена чудотворче.

Икос 1

В ангелски образ те яви в последните времена Създателят на всички твари с Божията милост да се грижиш за земните люде. Като гледаме твоите добродетели, преблажени Йоане, викаме ти така:

Радвай се ти, който от ранно детство си украсен с благочестие.

Прочетете още

ЗА ТЪРСЕНЕТО ПЪРВОМ ЦАРСТВОТО НА БОГА И НЕГОВАТА ПРАВДА 

Протоиерей Алеко Рачев   

Посредством сложно устроения си зрителен сетивен орган, човек до 90% в триизмерен образ си съставя картина за заобикалящия го свят, а възприятията му, като резултат на познавателен процес, в голяма степен зависят от капацитета и услужливостта на неговите  ум и вяра.

Представата на човек като отражение в неговото съзнание не зависи единствено от това какво се случва с него и около него, а от това какво е неговото лично възприятие и мироглед.

Тази естествена автономия на човешката воля, основана върху различни субективни преценки, е възможно, дори по-често ...

Прочетете още

ПРАЗНИК НА БОГОРОДИЦА "ДОСТОЙНО Е" - МИЛВАЩА

Чудото става с тази Богородична песен, в килията-скит (българско притежание) - "Св. Успение Богородично" на Света гора Атон в землището на манастира Пантократор.

В него живеел монах Гавриил с послушника си Гавриил. Имало традиция в събота срещу неделя монашествуващите да ходят на бдение, от келиите си в съборния храм. Така отишъл и старецът Гавриил. Той благословил послушника си и му казал да остане в келията си и кара последованието на правилото както и доколкото може.

В традиционното време послушникът наченал да изпълнява послушанието ...

Прочетете още

НЕДЕЛЯ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ СВЕТИИ

Протоиерей Алеко Рачев

Бог, като Творец на всичко видимо и неосезаемо за нашия свят, знае за теглилата и мъките, съпътстващи живота на човек, с които той съжителства като отплата за отдалечаването си от Господа и като тежка дан на греха.

Безграничен в любовта и милосърдието си към хората, Бог слезе при отдалечилото се от Него човечество, за да го изкупи от греха и смъртта и да го примири със Себе си.

В Евангелското слово е записано, как Иисус наченал Своята проповед за приближаващото се Царство Небесно и как призовавал хората към покаяние. Но за да остане проповядваната истина незабравена вечно, Той избрал свидетели, които проповядвали чудесата Му и славното Му Възкресение по целия свят като просветили всички народи. Христос вървял и по ...

Прочетете още

НЕДЕЛЯ НА ВСИЧКИ СВЕТИИ

Протоиерей Алеко Рачев 

Във всеки календарен ден от годишния кръг на православната църква, благоговейно се пази животоописанието на мъже, жени и деца, които до последното си издихание не са отпаднали, но винаги са имали пред очите си началника и завършителя на вярата – Иисуса (Евр. 12:2).

Първата неделя след Петдесетница, Православната църква ублажава паметта на всички светийски чинове, изповедници на вярата Христова, засвидетелствали с дела в света вярата си под благодатната помощ на Светия Дух. В този неделен ден, по древна традиция, отбелязван така още от края на IV–ти век по образец на св. Йоан Златоуст и днес се възпява и величае богоугодния живот на тези божии човеци, получили венеца на вечния живот от праотеца Адам до Второто Пришествие Христово.

Какво е числото на тези, които ще имат радостта да влязат ...

Прочетете още

На 29 май светата Православна църква чества паметта на света преподобномъченица Теодосия

Църквата Света Теодосия, известна сега като Гюл джамия (Джамията на розите), е била византийска църква в Константинопол. Тя се намирала в квартала Дексиократус (по името на някой си Дексиократес, който притежавал къщи тук), близо до крайморските стени на Златния рог до Портата на светиите (Айя капи), първоначално известна като Портата на св. Теодосия. Датировката на църквата е неясна, отчасти защото тя е била чувствително променена и през византийския, и през османския период. Традиционно църквата се идентифицира с църквата на манастира Св. Теодосия заради своята непосредствена близост до портата със същото име. Има предположения и за други църкви, включително тази, на манастира ...

Прочетете още

СВ. СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА В ИСТОРИЯТА НА ХРИСТИЯНСТВОТО

Св. Константин Велики (324 – 337 сл. Хр.) е най-известната личност сред канонизираните светии в историята на ранното християнство. Времето на неговото управление слага край на тривековното гонение на християните в пределите на Римската империя. Българският патриарх Евтимий в своите Похвални слова говори за св. Константин като гордост на царете и го издига за пример на подражание на последните български царе от Второто българско царство. В края на 3 и началото на 4 в. Константин бил един от четиримата цезари, които наследили трона на Римската империя след един от най-свирепите врагове на християнството, имп. Диоклетиан (284 – 305 сл. Хр.)

Цезар Константин и неговият съуправник на западните провинции Валерий Лициний оценили важността, която християнството може да има за обединението на целия тогавашен свят, така че те ...

Прочетете още

НЕДЕЛЯ НА САМАРЯНКАТА

Прочетете още

НЯМАМ СИ ЧОВЕК, ГОСПОДИНЕ!

Протоиерей Алеко Рачев

В древни времена, големите, а и по-важните стратегически градове, били заградени със защитени крепостни стени. По такъв начин бил укрепен и град Йерусалим. Пропускателният режим при него ставал през специални укрепени врати-порти, които били добре охранявани.

Такива врати, Йерусалим имал и в североизточната си част на стената, наречени овчи порти. Близо до тях имало къпалня с пет притвора, наречена Витезда. В тези помещения, лежали и множество болни, слепи, хроми и изсъхнали, които очаквали изцерение, тъй като по воля Божия, Ангел Господен от време на време раздвижвал водата и тя ставала лековита ...

Прочетете още

ЗА ЖЕНИТЕ - МИРОНОСИЦИ - ЧАСТ 2

Протоиерей Алеко Рачев

Всяко намерение на човека, приведено към действие, но незавършено по независещи от него причини, се приема от Бога като реализирано. Жените мироносици донесли миро на гроба, за да помажат Христа, но не могли да сторят това, защото Него Го нямало. На тях и през ум не им минавало, че Той е възкръснал. Страшните събития, станали с Иисуса, на които те били свидетели и Неговата смърт, твърде много ги разстроило. В тяхната памет не останал и спомен дори от думите на Спасителя, че на третия ден Той ще възкръсне.

Вече се било разсъмнало и слънцето показало искрящия си обръч. Силно загрижена за тялото на Христа, Мария Магдалена ...

Прочетете още

ЗА ЖЕНИТЕ - МИРОНОСИЦИ

Протоиерей Алеко Рачев

Изтекъл и последният час от непоносимата хегемония на смъртта, с която тя властвала над хората. На третия ден след разпъването, убиването и полагането на Иисус в хладен гроб, много рано в първия ден от еврейската седмица Богочовека Христос възкръсна от мъртвите и подари на всички човеци възможност за живот вечен.

Но акта на това велико събитие, като че ли останал за още малко време незнаен за тези, които така много обичали Божия Син. Мария Магдалина, другата Мария, Саломия, Сусана, Йоанна, както и Марта и Мария, с точност знаели мястото на пещерния гроб Иисусов, отдаден за погребението на Сина Божий от заможния Йосиф Ариматейски. Благообразният Йосиф, спазвал Мойсеевия ...

Прочетете още

ЗА СВЕТИ АПОСТОЛ ТОМА

Протоиерей Алеко Рачев

След унижението, мъчението, разпятието и погребението на Иисус, апостолите Христови обезверени, изпаднали в мрачно униние и вярата им в приближаващото се Небесно Царство на Божия Син, се сринала.

Радостната новина, възвестена от двата светлозарни ангела, за възкресението на Иисус от мъртвите, изпълнила с неземна радост сърцата на жените мироносици.

Магдалина Мария, и Йоана, и Мария, майка на Иакова, и другите с тях, обадили за Христовото Възкресение на апостолите, ала както споменава св. ев. Лука техните думи им се показали празни, и ...

Прочетете още

СВЕТА СОФИЯ – ПРЕМЪДРОСТ БОЖИЯ

Премудрость Отчая,

Сияние славы и Образ Ипостаси Его

В начале небеса и земли основавий,

Благослови достояние Твое,

Сохрани в мире Царя нашего,

Церковь, град Твой и люди Твоя спаси.

Прочетете още

МАНАСТИРЪТ СВЕТА БОГОРОДИЦА ЖИВОПРИЕМЕН ИЗТОЧНИК

Едно от най-известните святи места на Константинопол, Пресвета Богородица Живоприемен Източник, е разположено извън крепостните стени на запад от града,  в място, известно сега като Балъкли. Две версии на едно много старо предание дават информация за произхода на това древно свято място.

Според първата, предадена от историка Прокопий, имп. Юстиниян (527 - 565 г.), докато ловувал в една красива и зелена част на този край, с много дървета и много вода, имал видение на малък параклис с голяма тълпа хора и свещеник пред един извор. Това е чудотворният извор, за който му било казано, след което императорът построил манастир на мястото ...

Прочетете още

ЗА СТРАСТНАТА СЕДМИЦА - СЪБОТА

Прочетете още

ЗА СТРАСТНАТА СЕДМИЦА - ПЕТЪК

Прочетете още

ЗА СТРАСТНАТА СЕДМИЦА - ЧЕТВЪРТЪК

Прочетете още

ЗА СТРАСТНАТА СЕДМИЦА - СРЯДА

Прочетете още

ЗА СТРАСТНАТА СЕДМИЦА - ВТОРНИК

Прочетете още

ЗА СТРАСТНАТА СЕДМИЦА - ПОНЕДЕЛНИК

Прочетете още

ВХОД ГОСПОДЕН В ИЕРУСАЛИМ

Един ден след възкресяването на Лазар и шест дни преди най- големия еврейски празник Пасха, Господ се отправил с учениците Си за Йерусалим. Обикновено Спасителят влизал в свещения град пеш и с дълбоко смирение. Но сега Той пожелал да влезе в него като Цар, тъй както някога дошъл тук неговият праотец цар Давид - възседнал върху осле. С това Иисус Христос искал да покаже на народа за последен път, че Той е дългоочакваният Месия и че отива на смърт доброволно.

Като приближил едно село, което се намирало съвсем близо до Йерусалим, Господ изпратил в него двама Свои ученици ...

Прочетете още

ВЪЗКРЕСЯВАНЕТО НА ЛАЗАР

Лазар бил близък приятел на Иисуса Христа. Живеел в едно малко градче, на име Витания, което се намирало недалеч от Иерусалим. Той имал две сестри – Марта и Мария, които били благочестиви жени, и като брат си твърдо вярвали, че Христос е Син Божи. Спасителят често посещавал техния дом и беседвал с тях за Царството Божие.

Но ето че Лазар тежко се разболял. Марта и Мария изпратили свой човек при Господа да Му кажат, че оня, когото Той толкова много обича, е болен. Иисус Христос внимателно изслушал тъжната вест и казал:

-Тази болест не е за умиране, а за да се прослави ...

Прочетете още

СВЕТО БЛАГОВЕЩЕНИЕ

Ден на светлия празник Благовещение. Това многоочаквано в отминалите векове събитие, е тържество, което показва  Божествено явление носещо радост за целия свят, очаквано от векове, станало начало на нашето спасение. Обещано в миналото, като клетва дадена от Бога на праотците Авраам, Исаак, Йаков и Давид, това изпълнено обещание съединило Бог с човечеството и изпълнило пророчествата за нашето спасение в лицето на Пресвета Дева Мария.

Дошло времето и настъпил часът Сина Божий да се слезе от Небесата, да се въплоти чрез Дух Светий и да стане човек. В цялата история на човечеството, само Една Единствена Дева ...

Прочетете още

ЗА СВЕТИЯ ПОСТ - ЧАСТ 3

Но колко по-чудна и могъща сила дарява не единичният, а съборният пост на вярващите. При тежки обществени бедствия, при съдбоносни народностни изпитания, постът на голямо мнозинство от вярващи християни може да изпроси явната Божия милост и закрила, може да премахне или да предотврати заплашващи ни големи злини и падения. Тъкмо защото всепобедна е силата на поста, затова и Сам Бог чрез пророка казва: „Обърнете се към Мене от все сърце с пост, плач и ридание. Раздирайте сърцата си, а не дрехите си” (Иоил. 2, 12-13). И ето какъв ще бъде резултатът от тоя пост – казва Господ: „Ще напълнят гумна с жито и ще се препълнят чебри с гроздов сок и дървено масло” (24). „И до насита ще ядете и ще се насищате и славете ...

Прочетете още

ВЯРВАМ ГОСПОДИ! ПОМОГНИ НА НЕВЕРИЕТО МИ

Протоиерей Алеко Рачев 

На сутринта, след славното Си Преображение на Тавор, Иисус тръгнал да слиза от върха на планината заедно с Петър, Иоан и Иаков към нейното подножие, където предната вечер бил оставил другите Си ученици.

Когато Христос вече ги приближил, забелязaл смутените им изражения посред струпалия се народ. Сред тях имало книжници израелеви и един баща с болен син, който бил зле измъчван от бесноват дух.

Изтерзаният родител много страдал за чедото си и не спирал да търси помощ навсякъде. Той подирил облекчение от злочестината си дори и при учениците на Иисуса ...

Прочетете още

ЗА СВЕТИЯ ПОСТ - ЧАСТ 2

Достатъчно е да кажем, че и Сам Спасителят преди да излезе на обществено служение, прекара в пустинята четиридесет дневен строг пост. И сам Той, т. е. Бог в човешка природа, Богочовекът избра поста като най-съкрушително оръжие за борба с плътта. Какъв по-убедителен зов за нас да постим?! При това като се смилява над немощта на телесната природа, Бог чрез св. Си Църква ни приканва не постоянно, а само в определено време към пост.

Св. четиридесятница завършва с най-светлия християнски празник – Възкресение Христово. Блажени са, които от сърце и душа искат да се възползват от най-умилителните майчини молитвени позиви и увещания на ...

Прочетете още

КАКВА ПОЛЗА ЗА ЧОВЕКА, АКО ПРИДОБИЕ ЦЯЛ СВЯТ, А ПОВРЕДИ НА ДУШАТА СИ

Протоиерей Алеко Рачев 

Телесно човек е създаден от пръст,  принадлежи на земята от която е взет и затова земният му живот минава като на сън и чезне като сянка. Но има нещо съществено, което го отличава от физичния свят. Той притежава дух, с неземно измерение и произход от друго битие. Човек не е просто същество, а личност притежаваща свободна воля. Той волево може да определи критериите си за добро и зло и сам да си изгради нормите на поведение спрямо Бог, човеците и заобикалящата го среда.    

Преходността на земния му живот го е научила, че материята няма шанс срещу смъртта. Прах при праха и пръст при пръстта. Нищо материално, не е в сила да му помогне, когато ...

Прочетете още

ЗА СВЕТИЯ ПОСТ

Пост – общият смисъл на тази дума е бдение, бодърствуване, зорко, напрегнато внимание. Пост, това е все едно будна стража над общочовешкия, служебния и християнския си дълг. И въздържанието от изобилна и блажна храна, към което Св. църква в определени дни, седмици и месеци през годината ни зове, наричаме пост, постене. Това само по себе си говори за особено голямо значение, което св. Църква отдава на това телесно въздържание, на тия доброволно и съзнателно възприети от нас- нейните чеда- хранителни лишения и гладувания. Очевидно постът и в религиозния, в църковния смисъл на думата е равнозначен на най-будна духовна стража, на най-победно и съкрушително оръжие срещу попълзновенията на злото, който на ...

Прочетете още

ДЕРЗАЙ, ЧЕДО!

Протоиерей Алеко Рачев 

От два милениума църковните учители берат от плодовете на православното книгохранилище душеспасителни слова, за които добрите християни обичат с наслада да слушат и четат. През земния си живот, Христос извършил много дела, от които светите евангелисти са записали малка част в свещените книги на Новия Завет.Това дословно се разбира и от евангелието на Св. Иоан Богослов, кроткия и чистия по сърце любим ученик на Господа, който свидетелства за Христос, че и цял свят не би побрал книгите описващи работите, които Той извършил.

Действително Божият Син обходил много градове, села и паланки. Евангелските текстове са документирали ...

Прочетете още

МОНАСИТЕ

Като огромна грамада се е възвесила голямата могила Шишманец. Отдалеч тя се слива с гордия Балкан. До преди години пустош, камънаци, останки от стари постройки, по които се препичаха гущери и се криеха змии, днес човешката ръка е обработила в чудна градина цялата могила.

Преди години стари селяни, в които течеше буйната хайдушка шипческа кръв, спотаено ми разказваха за „черковището” и подземния камбанен звън с молитвите, които се разнасяли по Великден от Шишманец. Други даже допълваха, че срещу Великден тайнствени сенки на монаси бродели по могилата. Заради това „през турско” народът отивал по Великден на Шишманец и ...

Прочетете още

ПРАЗНИК НА ПРАВОСЛАВИЕТО - ЧАСТ 2

Прочетете още

ПРАЗНИК НА ПРАВОСЛАВИЕТО 

Протоиерей Алеко Рачев

Преди две хилядолетия предразсъдъкът на високомерните юдейски старейшини не им позволил да приемат Иисус за Божий Син. В допълнение към това, голям проблем се оказали и приспособените за лични изгоди верови и обществени норми на живот, изведени от истинския смисъл на закона Мойсеев. Ето защо, за слуха на мнимата праведност на тези старейшини било тежко да слуша гласа на Истината.

Използвайки ширещото се религиозно невежество между израилтяните, стареите отхвърлили Месията, въвели народа в заблуждение и разпнали Иисус на Кръста. И те си помислили, че с това били вече приключили с Него.

Ала не познали! Христос възкръсна, а с това се наченал близо 300-годишният богоборчески период на ...

Прочетете още

ПРИТЧА ЗА ПРОШКАТА

Един ден, когато шестгодишният малчуган обикаляше около баба си, за да провери какво ще му сготви за обяд, тя се сети да го попита за прощаването. 

- Какво се случи с онова другарче, на което трябваше да простиш?

- Простих му! Веднага, даже и подарък му направих.

- Браво, чедо! Много добре си постъпил! Учи се да прощаваш, че докато си малък е по-лесно. Децата лесно прощават и бързо забравят, но на възрастните им е трудно, а понякога ...

Прочетете още

И ПРОСТИ НАМ ДЪЛГОВЕТЕ НИ, КАКТО И НИЕ ПРОЩАВАМЕ НА ДЛЪЖНИЦИТЕ СИ

Протоиерей Алеко Рачев

Веднъж, до един от планинските склонове на Галилея, дошло при Иисуса множество народ за утешение. Като видял хората, Спасителят се възкачил на близкия хълм и наченал да ги поучава. Христос говорил на людете за блаженствата и за предстоящата радост, която очаква Божиите чеда във вечния живот, като посочил и с какви нравствени норми на взаимоотношения ще имат шанс да се вредят за Царството Небесно.

По-нататък, Иисус дал и молитва на човеците, с която непосредствено да се обръщат към Небесния си Отец и да му се молят, като подчертал и следната важност, че: Ще им се простят съгрешенията ...

Прочетете още

СВЕТИ СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК ВАЛЕНТИН

В Омбрия, италианска област, в града, наричан Интермна, епископ бил свети Валентин, получил от Бога дар на изцеление. Като изцелявал хората от всякакви болести и недъзи с молитва и призоваване на пресвятото име на Иисуса Христа, той обръщал неверните от идолското служение към Бога (по това време езическото многобожие все още господствало в света и нечестивите царе, които властвали на Запад и на Изток, преследвали християните). В тези дни трима младежи (ученици), родом от Атина, езичници по вяра, по име: Прокул, Ефин и Аполоний, дошли в Рим да учат, като желаели да се запознаят по-добре с езика и римската наука. Те намерили един учен наставник, опитен и в двата езика: латински и ...

Прочетете още

СВЕТИ СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК ВАЛЕНТИН И ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА

Сред православните страни най-големи почести на св. Валентин се оказват в Русия. Москва, както и Рим, са другите две места, освен гр. Терни, където има мощи на светеца, пред които вярващият християнин може да се помоли и да изпроси неговите молитви.

Днес св. Валентин се почита като покровител и лечител на младежта – това, което е вършел и приживе: предпазвал мнозина от злите коварства на дявола, опазвайки ги от неговото лукавство. Той посочвал истинността на Христовото учение. Лекувал не само телесно, но и душевноболни. Привеждал ги на правилния път на ...

Прочетете още

ЗА ДЕНЯ НА СТРАШНИЯ СЪД

Протоиерей Алеко Рачев

Концепцията за деня на страшния съд Божий, над цялото човечество, е изложена много ясно в учението на Православната църква. Сам Иисус, по темата за последните дни от свършека на света недвусмислено казал на учениците Си, че не знаят и не ще узнаят ни деня, ни часа, в който ще бъде пришествието на Христа. 

Това обстоятелство било сериозна причина Спасителят приятелски да предупреди доверениците Си, винаги да бъдат духовно будни, за да не се налага да ги отделя като негодните слуги, които ще получат отплата си в печалното място на плач ...

Прочетете още

10 ФЕВРУАРИ - ГОЛЯМА ЗАДУШНИЦА (МЕСОПУСТНА)

В съботния ден срещу Неделя Месопустна, православните християни правят помен за починалите техни близки.

Извършването на задушници и панихиди от православната църква е неизменно действие, което точно се позовава на християнската догматика в истинността за възкресението на мъртвите.

За Бог няма граница между живи и мъртви. Починалите оставят на земята само физическите си тела, но душите им са живи. В отвъдния свят тези души виждат греховете си, а това им причинява големи страдания. Ето защо, личната сърдечна молитва на близките и покровителното застъпничество на ...

Прочетете още

СВ. СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК ХАРАЛАМПИЙ

Протоиерей Алеко Рачев

На 10 февруари църквата Христова чества паметта на свщмчк Харалампий - високо почитан светец от християните по целия православен свят.

Този блажен мъж живял през II в. след Р. Хр. в Магнезия - древен град, който се намирал в Западната част на Мала Азия. Още тогава, в праведния човек мнозина виждали истинското лице на добродетелността. Ликът на Харалампий, в съответствие с името му, винаги, като на един истински християнин, бил озарен от радост.

Според желанието на вярващите и по воля Божия, Харалампий станал епископ в Магнезия и с голяма прилежност се грижил за ...

Прочетете още

НЕ ВЪВЕДИ НАС В ИЗКУШЕНИЕ

Блажени Йоан Мосх

НАСТАВЛЕНИЯ  НА СВ. МЪЖ ПО ПОВОД ДУМИТЕ НА ГОСПОДНЯТА МОЛИТВА: НЕ ВЪВЕДИ НАС В ИЗКУШЕНИЕ

Ние не за това просим, за да не се подхвърляме на изкушение.

Един от светиите казал: Молейки се на Господа „не въведи нас в изкушение”, ние не за това просим, за да не се подхвърляме на изкушение, защото това е невъзможно.

Не, ние се молим да не би под влияние на изкушението да пожелаем дело, неугодно на Бога. Например св. мъченици, изпитвани от мъченията и непобедени от тях, не падали в изкушение, подобно ...

Прочетете още

ЗА БЛУДНИЯ СИН

Протоиерей Алеко Рачев

Където и да отидел Иисус, до Него се приближавали митари и грешници от околността, за да го слушат. Сред тълпите пристигали и мислещите се за праведни книжници и фарисеи. Едни искали от Христа лек за душите си, а други вироглаво търсели поводи, за да Му възроптават.

Не от днес хората обичат да слушат истории и разкази. И ако в нашите дни си имаме книги, радио-телевизионни и интернет-развлекателни способи за персонално задоволяване на информационните нужди и за забавления на всеки човек, то  в онези времена това не било ...

Прочетете още

СРЕТЕНИЕ ГОСПОДНЕ

Протоиерей Алеко Рачев

Като потомци на Авраам, на четиридесетия ден от раждането на Христа по плът, Пресвета Богородица заедно с Младенеца Иисус и неговия мним баща Йосиф, отишли в Йерусалимския храм, за да представят и откупят от Бога Приелия плът от Дева според предписаното от тържествуващия по онова време закон Мойсеев.

Тогава в Йерусалим живеел, на много повече от преклонна възраст, благочестив старец на име Симеон. Той с голямо упование в Бога ожидал явяването на Месия в света. Този праведеник, както говори светото Предание, бил нает за един от 70-те преводачи на старозаветния текст от еврейски на гръцки език, което поръчение било направено от египетския цар ...

Прочетете още

ЗА МИТАРЯ И ФАРИСЕЯ

Протоиерей Алеко Рачев

Измежду людете, слушащи наставленията на Иисуса, имало немалко такива, които считали себе си за праведни. Опиянени от дух на гордост, те презирали другите хора и със субективната си оценка порицавали чуждите дела и постъпки. Веднъж, точно по такъв повод, Иисус се обърнал към дошлия при Него народ и наченал да разказва притча: Двама човека влязоха в храма да се помолят: единият фарисеин, а другият митар.

Безпристрастно започнал разказа Си Христос. Но ето, щом уточнил кой от тези двамата на какво житейско поприще се подвизава, присъстващите картинно си ги представили като високопоставен сред тях законоведец и презрян събирач на таксите ...

Прочетете още

ЗА МИТНИЧАРЯ ЗАКХЕЙ

Протоиерей Алеко Рачев

Всеки човек има правото субективно да преценява коя среща в живота му с някого, е най-съдбоносна и го е променила безвъзвратно. Мненията на хората по този въпрос наброяват вече милиард и затова не горя от желание да се заема с изследването им. В Светото Писание има не малко описани исторически срещи на хора със своя Създател, но в момента насочвам вниманието ви само върху един определен човек и неговия досег с Бога.

Днешната неделя, която Църквата Христова е избрала като една от подготвителните към Великия пост, е посветена на Закхей - един от най-известните митничари в историята на човечеството и на неговия контакт ...

Прочетете още

КОГАТО ДЕЦАТА НИ УЧАТ

МОИТЕ НЕДОСТАТЪЦИ

Всеки човек има недостатъци. Те могат да бъдат физически и недостатъци в характера. За да станем по-добри,се нуждаем от желание за промяна и постоянство. Помощ за това могат да ни окажат родителите, близките и приятелите, като ни посочват в какво грешим.

За да разберем и да се поучим, не трябва да се сърдим веднага и да отричаме вината си, а да помислим спокойно върху казаното в разговора. Когато човек осъзнава недостатъците си, той опознава себе си по-добре и може да се промени по-лесно.

Може би моят най-голям недостатък е ...

Прочетете още

МАНАСТИРЪТ НА СВЕТИ АНТОНИЙ ВЕЛИКИ В АРИЗОНА (САЩ)

 

Тропар на преподобния наш отец Антоний Велики

Като подражаваше на нрава на ревнителя Илия и на Кръстителя следваше правите пътеки, отче Антоние, бил си жител на пустинята и си утвърдил вселената с твоите молитви. Затова моли Христа Бога да се спасят нашите души.

Прочетете още

ЗА ДЕСЕТТЕ ПРОКАЖЕНИ

Протоиерей Алеко Рачев  

Проказата, това е изключително тежко заболяване при хората. Тя люто поразява телата на людете и те изгубват чувствителността си. Плътта на болните гние и окапва, а костите им се оголват и така те приживе се превръщат в трупове. 

В земните дни на Иисус, прокажените били гонени извън населените места и те скитали около големите градове, с надежда някой да им хвърли нещо за ядене. След кръстоносните походи, тази болест проникнала и в Европа, и предизвикала голям ужас. Прокажените били длъжни да носят качулки на лицето, с процепи само за очите, а някъде даже трябвало да носят звънци като животни, за да ги чуват отдалеч ...

Прочетете още

СВЕТИ ПРОРОК, ПРЕДТЕЧА И КРЪСТИТЕЛ ГОСПОДЕН ИОАН

Протоиерей Алеко Рачев

След като водените от звездата мъдреци от изток се поклонили и принесли даровете си на младенеца Иисус, те без да осведомят цар Ирод си заминали за техните домове.

Това разлютило царя и той изпратил във Витлеем войници, които избили всички деца от мъжки пол от две годишна възраст надолу. Той знаел и за чудното раждане на Иоан - сина на свещеник Захария, помислил си, че може би той ще да е бъдещия иудейски цар, и затова изпратил убийци и в Хеврон, в дома на Захария, но изпратените не намерили детето. Света Елисавета била вече научила за убийствата на младенците от Витлеем, взела Иоан и бързо се отправила към най-високите места на пустинята. Там ...

Прочетете още

БОГОЯВЛЕНИЕ

След връщането Си от Египет Йосиф, Мария и Иисус се установили в Галилея, в град Назарет. Там Христос пазел в тайна Божеството Си  от човеците до тридесетгодишната Си възраст, защото у иудеите никой не можел да бъде учител или свещеник, преди да достигне тридесет години. Поради това Иисус не започнал Своята проповед и не разкрил Себе Си като Син Божий дотогава, докато не достигнал определената възраст.

В Назарет Той живял с Пречистата Си Майка, отначало - при мнимия Си баща, Йосиф дърводелеца, и додето той още бил жив, се занимавал заедно с него с дърводелска работа, а после, когато Йосиф починал, Сам продължил да се занимава с този ...

Прочетете още

ЗА ВЪЗПИТАНИЕТО - част 2

По ръководството на вселенския учител и светител Йоан Златоуст

Св. Йоан Кронщадски

Но дали така става в реалния живот?

„Когато бащите убеждават децата да се занимават с науки, в техните разговори с децата няма да чуеш нищо друго освен такива думи: „ Еди-кой си, - казват, - човек от долните и от ниско състояние, като се усъвършенства в красноречието, получи твърде висока длъжност, придоби твърде голям имот, взе богата жена, построи  ...

Прочетете още

КОЛЕДНА ПРИКАЗКА

Елица Колицова - 10 год.

Било вечер. Целият град бил притихнал под нежната покривка на току-що натрупалия сняг. Едно дете сираче стояло до прозорчето с желаната си мечта да получи подарък за празника, ала нямало кой да му подари. Казвало се Галя - момиченце с кафяви като тъмен кестен очи, черна като нощта коса, плътни, червени като роза устни и усмивка, сияйна като звезда. Галя живеела в дом за сираци. Останала без родители, когато била на 6 години, а сега вече била на 8. В стаята ѝ имало само едно легло с червена периферия и шкаф, на който стоял единственият спомен от майка ѝ и баща ѝ - икона, пред която всеки ден се молела за по-добър живот.

Настъпило Рождество Христово. В Коледната нощ ...

Прочетете още

ЗА ВЪЗПИТАНИЕТО

По ръководството на вселенския учител и светител Йоан Златоуст

Св. Йоан Кронщадски

Сега не са страшни външните врагове, те не заплашват с горчив плен, затова пък са се народили други не по-малко страшни опасности, произтичащи не от неприятелските набези, а от наплива на превратни понятия, от разклатени религиозни и нравствени основи в съвременното общество и на много, много майки и сега, както в древността, се случва да имат горчиви мисли: какво го очаква моето детенце? Колко ...

Прочетете още

6 ДЕКЕМВРИ – СВЕТИ НИКОЛАЙ МИРЛИКИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ

Свети Николай архиепископ Мирликийски чудотворец е един от най-великите светци, чийто живот и служение Църквата е приравнила  до равнопоставеност на апостолите Христови.

Св. Николай се е родил във втората половина на 3 в. в Мала Азия, в градчето Патара – пристанище на Средиземно море, в района на Мир Ликийски (днес част от гр. Демре в Турция), който по това време влиза в римската провинция Азия. Не са ясни годините на раждането и упокоението на светеца (от ок. 260 г. – до ок. 340 г.) За сметка на това със сигурност се знае датата на неговото успение – 6 декември. Това е деня, в който и до сега Светата Църква почита паметта му. Най-ранните ръкописни редакции ...

Прочетете още

ЗА ЙЕРИХОНСКИЯ СЛЕПЕЦ

Протоиерей Алеко Рачев

В дните, когато Иисус ходил по земното лице, мнозина от негови съвременници не само чували, но и виждали действените чудеса, които Той вършил.

Веднъж когато Синът Божий отивал към Йерихон - най-ниско намиращото се под морското равнище населено място в света, съвсем близо до града, край пътя стоял Вартимей. Той бил беден човек, който с просия успявал да си докара сиромашка прехрана. 

Действително, начинът му на живот бил белязан от фактор, поради който му се налагало да живее оскъдно. Той, Вартимей, синът Тимеев, бил сляп и това правело живота му тежък. Ден след ден, той разчитал на оскъдното човешко милосърдие ...

Прочетете още

2 ДЕКЕМВРИ – СВ. ПОРФИРИЙ КАВСОКАЛИВИТ

Думи за живот

ОБЪРНИ УМА СИ НЕЖНО КЪМ ХРИСТОС, КОГАТО КАЗВАШ ИИСУСОВАТА МОЛИТВА

Св. Порфирий Кавсокаливит

Молитвата на сърцето – Иисусовата молитва, идва само за тези, на които е дадена благодат от Бога. Тя не трябва да става с мисълта: Трябва да я науча; Трябва да знам как да я извършвам, да я постигна, защото това може да ни доведе до гордост и самомнение. Тя има нужда от опитност, от копнеж, но също и от здрав дух, бдителност и внимание и предпазливост, ако трябва да бъде чиста и приятна на Бога. Ако имаш мисъл: Аз вече напреднах в това ...

Прочетете още

ЗНАМЕНСКАТА ЧУДОТВОРНА ИКОНА НА СВЕТА БОГОРОДИЦА

Иером. Неофит Тулешков

В 1295 г. по четирите краища на Русия жестоко върлували татари. Цялата Света Рус е била превърната в развалини от тяхното нашествие. Същата участ сполетява и Курската област. По чудо останал незасегнат само градът Рилск. Един ден на 8 септември 1295 г., денят на Пресвета Богородица, група ловци скитали из гората да гонят дивеч. Изморени, те спрели да починат пред едно дърво. Един от тях забелязал, че при дънера на дървото лежи една икона, с образ обърнат към земята. С благоговение се навел, вдигнал иконата и видял, че това е образът на Божията Майка заедно с Нейния Син. Това било чудно знамение! Миг след това, от корените на дървото започанала да извира изобилна, бистра като сълза, вода. Вярващите скоро събрали от оскъдните ...

Прочетете още

ДОЙДЍ И ВЪРВИ СЛЕД МЕНЕ!

Протоиерей Алеко Рачев 

Веднъж към Христа се приближил един високопоставен човек от еврейския народ и го попитал какво да стори, за да наследи живот вечен? Иисус му отговорил: Знаеш заповедите на Закона Божий и му изброил някои от тях.

Всичко това съм опазил от младини с трепет отговорил уважаваният началник. А Иисус, като го погледнал, възлюбил го и му рекъл: (само) едно ти не достига: иди… и раздай всичко що имаш на сиромаси,…па дойди и върви след Мене…

Досточтимият млад иудеин, бил извънмерно богат. Като чул думите Господни, смутено Му обърнал гръб и си отишъл натъжен. Този мъж бил така привързан към богатството си и грижите за него, че не ...

Прочетете още

СВЕТА ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ЕКАТЕРИНА

Екатерина се родила в трети век след Христа в морския град Александрия. Нейните родители били знатни люде и притежавали голямо богатство. Майка ѝ била тайна християнка, но скривала това от дъщеря си, защото в онези времена жестоките римски императори повдигали ужасяващи гонения срещу християните.

Екатерина била девойка с възхитителна красота и била надарена с изключителна мъдрост. Едва 18 годишна тя не само изучила творенията на езическите философи, древни писатели и поети, но успяла да овладее ораторското умение и лекарското изкуство.

Дошло времето в което започнали да идват млади мъже при ...

Прочетете още

ЗА БЕЗУМНИЯ БОГАТАШ

Протоиерей Алеко Рачев

По плът ние сме пръст и веднъж слезли на последната си житейска спирка, смъртта ни връща отново в земята. Пръст при пръстта. Такава е неумолимата действителност на света, в който живеем. Свят преходен и мимолетен. Ала ние притежаваме нещо, което ни различава от заобикалящия ни материален свят. Имаме не само тяло, но и душа. Две основания цялостни и единни, взаимно проникващи едно в друго и в постоянно взаимодействие помежду си.

Несъмнено, където има сливане на два различни компонента има и конфликт. Погледнато в нашия случай, и тялото, и душата, търсят мотив за първенствуващо надмощие. Надмощие, при ...

Прочетете още

ЗА МИЛОСТИВИЯ САМАРЯНИН

Протоиерей Алеко Рачев

Веднъж един еврейски законник като научил, че Иисус поучавал учениците Си и народа в близката околия, станал и отишъл да го види с очите си.

След като послушал що говори на хората, законникът решил да провери знанията на прочутия Учител от Галилея върху закона Божий, станал посред, и изкушавайки Иисуса Му рекъл: Учителю, какво да направя, за да наследя живот вечен

Божият Син знаел, че начетеният човек пред Него познава на пръсти еврейския закон и затова на формалния си въпрос, законникът получил от Христа и такъв отговор: В Закона що е писано? Как четеш ...

Прочетете още

ДУМИ ЗА ЖИВОТ. КАЖИ НА СВ. БОГОРОДИЦА

Прочетете още

НЕОБЯСНИМА  ЗАГАДКА

Април, 1980г.

Тази статия беше публикувана в списанието „Св. Архангел Михаил” през април 1980г. от приснопаметния митрополит Йаковос Малиарос. Включил съм я в този том заради голямата и важност. Ето какво гласи тя:

„И в миналото съм писал за чудотворната енергия на Светия Архангел, на която се удостояваме да ставаме свидетели в този свети храм. С чувство за голямо вълнение, дълбока вяра, смирение и разкаяние наблюдавахме как очите на Светеца се изпълват със сълзи. Аз ги попивах с памучета, но в следващия момент те пак избликваха. Това се случи няколко пъти…

Прочетете още

ПЪРВИЯТ ПРЕДСТОЯТЕЛ НА ВАРНЕНСКАТА КАТЕДРА

+ Ставр. иконом Димитър Македонов

Aпoстолите Стахий, Амплий, Урбан (Минология на Василий II)

Последната заповед на Иисус Христос към учениците Му била: Идете, научете всички народи (Мат. 28:19). Изпълнявайки тази заповед и ръководейки се от Неговите думи, че те ще Му бъдат свидетели дори до край земя (Деян. 1:8), апостолите и учениците на Христос след Петдесетница започнали своята мисионерска дейност като достойни и безукорни работници, вярно преподаващи словото на истината (2 Тим. 2:15).

Св. ап. Андрей – апостолът на православните славяни, е посетил нашите брегове на Черно море, просвещавайки всички християни. А след това достигнал до Армения и Грузия, проникнал в планините на Осетия и Абхазия и изцяло обходил бреговете на Черно ...

Прочетете още

НЕ БОЙ СЕ, САМО ВЯРВАЙ, И СПАСЕНА ЩЕ БЪДЕ

Протоиерей Алеко Рачев

Смъртта в този живот е неизбежна и все пак от край време хората се опитват да отсрочат срещата си с нея. В копнежа си за умствено, душевно и телесно здраве, людете обичайно възлагат цялата си надежда на лекарите. Но както и навремето, така и днес медицината на практика нерядко професионално и несмутимо гасне немощна в тревожните очи на болния умиращ човек.  

По този повод, свети апостол Лука в евангелието си разказва две чудни истории от земния живот на Един Лекар, в чиято власт са здравето и живота на всеки един от нас. 

След като Иисус бил помолен да напусне земята гадаринска, Той се качил на кораб и се завърнал ...

Прочетете още

СХИИГУМЕН САВА ОСТАПЕНКО – 4 част

Във връзка с влошеното си здраве, схиигумен Сава получавал от архиепископ Иоан карти за климатолечение в Грузия - Иверската страна, втория дял на Божията Майка, където той намирал топъл прием и грижа от тамошните свои духовни чеда.По пътя той не веднъж посещавал Овручката Свето-Василиева женска обител в Житомирска област. За пръв път игумен Сава бил там през 1953 г. преди празника на Въздвижение на Честния Кръст Господен. Обителта била току-що открита и била в крайна бедност в духовно и материално отношение. Тя била построена на мястото на езическо капище и злият дух силно отмъщавал и устройвал всякакви коварства и пакости на ...

Прочетете още

23 ОКТОМВРИ 2017 - 80 ГОДИНИ ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА ВАРНЕНСКИЯ И ПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ СИМЕОН (1840 – 1937)

Праведниците живеят довека: наградата им е у Господа и грижата за тях у Вишния. Затова те ще получат царство на славата и венец на красотата от ръката на Господа. (Прем. Сол.: 15-16)

Варненският и Преславски митрополит Симеон е роден през 1840 г. в гр. Бургас и произхожда от семейство на свещеник. От българин, който се гърчее, той се превръща в пламенен радетел за българското национално чувство и съзнание. Този прелом се извършва по време на неговото учение в Богословското училище на о-в Халки, което той завършва през 1863 г.

През същата година става расофор при пътуване до Света Гора Атон. Той е писар на Видинския митрополит ...

Прочетете още

АКАТИСТ НА СВЕТИ ЙОАН РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ

 

Тропар на свети Иоан Рилски

Oснова на покаяние, пример на умиление, образец на утешение и духовно съвършенство, се яви животът ти равноангелен, преподобни. Ти който в молитви, постничество и сълзи си пребивавал, отче Йоане, моли Христа Бога за нашите души.

 

Прочетете още

ИЗЛЕЗЕ СЕЯЧ ДА СЕЕ

Протоиерей Алеко Рачев

В своите поучения Христос винаги е съобразявал умствената схватливост на слушателите Си, за да могат те да вникнат и долавят поуката от това, което са чули. Когато разговарял с книжници народни, Иисус и пряко, и косвено ги изобличавал в неправилно или умишлено извратяване смисъла на закона Мойсеев, а когато наставлявал людете или учениците Си, Иисус използвал ясни и не дотолкова сложни за тълкуване изразни средства.

Възприятията на всеки слушател са различни. Иисус често излагал поученията Си към народа в особена иносказателна форма. По този начин хората лесно запомняли чутото и впоследствие можели да се замислят върху неговия смисъл. Такъв бил и разказа ...

Прочетете още

ПТИЦИ - ЧЕТИВО ЗА ДЕЦА

Плавахме през Гвинейския залив на юг. Изведнъж върху нас налетяха първите посрещани от хвърковатия свят. Това бяха птици, големи колкото врани, черно-кафяви.

Когато изтегляхме пълната с риба мрежа, птиците се гмуркаха на десетки метри под водата и вадеха изпопадалата риба. В един такъв момент на угощение на птиците решихме да си устроим малко забавление. Подхвърлихме им няколко рибки. Те се нахвърлиха лакомо и загълтаха заедно с рибите и металните куки, завързани с найлонови въжета. Радостта на птичия оркестър секна, започна тревожно пискане, което приличаше на плач. Стори ми се, че се молят. Дълги бели крила пляскаха като ...

Прочетете още

2016 pastir.bg